Otvoreno pismo Vijeću Bihaća za odbranu bisera Krajine

Povucite Odluku o hidroelektranama na Uni: Stanite na stranu građana, a ne privatnog sektora!

Hronika 22.07.15, 11:38h

Povucite Odluku o hidroelektranama na Uni: Stanite na stranu građana, a ne privatnog sektora!
Centar za životnu sredinu je danas uputio otvoreno pismo Gradskom vijeću Grada Bihaća povodom usvajanja Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije javnim natječajem - tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos mHE na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica, te povodom vanredne Skupštine na kojoj će se sutra ponovo glasati o ovom pitanju. Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti

 

Pozivamo Vas da povučete Odluku o davanju saglasnosti za pokretanje postupka dodjele koncesije za male hidroelektrane na rijeci Uni i stanete na stranu građana u odbranu ove rijeke, a ne interesa privatnog sektora.

 

Una je poznata i vrijedna upravo zbog svojih prirodnih fenomena, divlje snage i ljudi koji su vijekovima vezani uz nju. Područje Bihaća i Unsko-sanskog kantona je jedno od prioritetnih oblasti BiH za razvoj odgovornog i avanturističkog turizma, aktivnosti u prirodi i korištenja prirodnih resursa na održiv način. Svi planovi Nacionalnog parka Una, pa i samo postojanje parka kao institucije se ovakvim projektima ugrožavaju.

 

Rijeke kao što je Una moraju biti posljednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi ekonomske dobiti. Iako se radi o malim hidroelektranama, uticaj koje one imaju na okoliš je ogroman. Kanjoni i klisure BiH su tzv. „vruće tačke biodiverziteta“ sa mnogim endemskim, vrijednim i rijetkim vrstama, koje smo dužni da štitimo.

 

Nacionalni parkovi su osnovani upravo sa ciljem da se prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe očuva i koristi na način da dobit od toga ima šire društvo i lokalna zajednica. Po IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode) kategorizaciji zaštićenih područja, hidroelektranama nije mjesto u nacionalnim parkovima.

 

Centar za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina okuplja profesionalce i aktiviste posvećene zaštiti životne sredine i održivom razvoju, te godinama pratimo planove za izgradnju hidroenergetskih objekata u BiH. Izrazito kritičan stav imamo prema planovima za izgradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima ili na visokovrijednim rijekama, kakva Una svakako jeste, te Vas zbog toga pozivamo da povučete navedenu Odluku.

 

Centar za životnu sredinu se sa svojim kapacitetima i znanjem pridružuje borbi lokalnog stanovništva i organizacija iz Bihaća i okoline u odbrani Une, kao jednog od istinskih bisera Krajine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI