Foto/ Tužan i težak dan u BiH

Tišina, jecaji i cvijeće na kamionu s tabutima 136 ubijenih Srebreničana: Ovako ih je danas ispratilo Sarajevo

Hronika 09.07.15, 13:20h

Tišina, jecaji i cvijeće na kamionu s  tabutima 136 ubijenih Srebreničana: Ovako ih je danas ispratilo Sarajevo
Građani Sarajeva ispratili su danas 136 tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima



Kao i ranijih godina prolazeći kroz Sarajevo, kamion s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana,nakratko se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva BiH gdje su okupljeni građani te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti odali počast srebreničkim žrtvama.



Ovog 11. jula u Potočarima bit će ukopano 136 žrtava, među kojima je i 18 maloljetnika.



Nakon ove dženaze u Potočarima bit će ukopano 440 maloljetnika. Svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete.



Dosad je u Memorijalnom centru ukopan 6.241 identificirani posmrtni ostatak ubijenih Srebreničana. DNK analizom je preliminarno utvrđen identitet za oko 7.100 ubijenih, a još se traga za oko 1.200 žrtava Srebrenice.



U Memorijalnom centru u Potočarima prije 12 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identificiranih žrtava genocida iz 1995. godine.



Ispraćaju u Sarajevu prisustvovali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegoine Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpredsjednici Federacije BiH Meliha Mahmutbegović i Milan Dunović, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, reisu-l-ulema Husein Kavazović, ambasadorica SAD-a Maureen Kormak i mnogi drugi.

 

(Fena/mr/ Foto: Amer Beganović)

BLIN
KOMENTARI