NEVJEROVATNA PRIČA

Kanadska bivša manekenka odlučila je napustiti lagodan život i otići u rat protiv Islaske države

Hronika 07.07.15, 21:35h

Kanadska bivša manekenka odlučila je napustiti lagodan život i otići u rat protiv Islaske države
46-godišnja Tiger Sun se pridružila Ženskoj jedinici kurdske vojske

Borbama u Siriji svaki dan se priključuje sve više ljudi diljem svijeta. Neki na strani Islamske države, a drugi pak protiv njih. No, ipak iznenađuje priča bivše kanadske manekenke koja je lagodan život odlučila zamijeniti vojnim frontom.

 

“Vidjela sam stvari koje nisam mogla ni zamisliti”

 

Priču o 46-godišnjoj Kanađanski Tiger Sun koja je odlučila pridružiti se kurdskoj vojsci donosi britanski Telegraph. Sun se borila u u Ženskoj jedinici kurdske vojske (YPJ), no morala se povući i vratiti u rodnu Kanadu zbog pothranjenosti i iscrpljenosti.

 

“Bila sam svjedokom stvari koje nikad prije nisam mogla ni zamisliti,” izjavila je za Mail Online Sun.

Rekla je kako je na svoje oči vidjela grozote, primjerice, kako mala djevojčica umire od ozljeda koje je zadobila u eksploziji, a nikakva pomoć joj nije mogla biti pružena jer Kurdi nemaju nikakvu adekvatnu medicinsku obuku, ni opremu.

 

Borba za civilizaciju

 

Kurdskim YPG postrojbama redovito se pridružuju Zapadnjaci, koji vlastitim snagama žele pomoći Kurdima da napokon svladaju borce ISIS-a.
Alan Duncan, bivši vojnik Kraljevske irske pukovnije, kazao je da su takvi borci najviše motivirani time što borbe na Bliskom istoku doživljavaju kao borbe civilizacije protiv džihadista Islamske Države.

 

“Na TV-u sam gledao što se tamo događa,” rekao je u jednom od intervjua koji je dao u hotelu nedaleko od svoje kuće. Nije želio otkrivati svoju adresu od straha, kako kaže, da ne završi kao Lee Rigby. Lee Rigby (25), veteran afganistanskog rata, ubijen je nedaleko od vojarne u Woolwichu u južnom dijelu Londona, a autopsija je pokazala da je “njegova smrt nastupila uslijed brojnih ubodnih rana”.

 

Macer Gifford je također bio u Siriji, četiri mjeseca je proveo u borbi protiv ISIS-a. 28-godišnjak iz Oxforda, bivši torijevski vijećnik, udobnost svoje sigurne svakodnevnice, odlučio je zamijeniti ratištem u Siriji.

 

“Sjedio sam i osjećao užas gledajući što se tamo događa,”priča Gifford. “Islamska Država je barbarska i užasna organizacija. Stoga sam odlučio pomoći, prvo sam mislio raditi u nekoj dobrotvornoj ustanovi, ali odlazak u Siriju mi se činio kao najbolji način kao najbolji način pomoći.”

 

manekenka

 

 

(telegram.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI