NAPETA SITUACIJA U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A

Odgođeno glasanje o britanskom nacrtu rezolucije u Srebrenici: Rusija prijeti ulaganjem veta!

Front 07.07.15, 20:10h

Odgođeno glasanje o britanskom nacrtu rezolucije u Srebrenici: Rusija prijeti ulaganjem veta!
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak je odgodilo glasanje o britanskom nacrtu rezolucije koja osuđuje masakr u Srebrenici 1995. godine tokom bosanskog rata kao "zločin genocida" nakon što je Rusija obavijestila članice vijeća da će uložiti veto na njega.

Pristalice rezolucije nadale su se u njeno jednoglasno usvajanje  kako bi se obilježila 20. godišnjica pokolja koji su izvršili bosanski Srbi nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su zatražili utočište u onome što je trebala biti zaštićena zona UN-a. Čelnici bosanskih Srba i Srbije, koji imaju bliske vjerske i kulturne veze s Rusijom, lobirali su, međutim, kod ruskog predsjednika Vladimira Putina da glasa "protiv", prenosi novinska agencija Associated Press.

 

Bosanska ambasadorica u UN-u Mirsada Čolaković izjavila je za AP da je Rusija obavijestila ostale članice vijeća o svojoj namjeri da uloži veto.

 

Diplomati u vijeću, američka ambasadorica u UN-u Samantha Power, koja je bila novinarka tokom bosanskog rata, i ruski ambasador Vitalij Čurkin održali su sastanke, skupa s ostalim članicama vijeća, kako bi raspravljali o razlikama oko teksta, prenosi Fena.

 

Rusija je predložila nacrt rezolucije koji ne pominje ni Srebrenicu ni genocid, ali nikakvo glasanje nije zakazano o njoj.

 

Kina je, naime, predložila odgodu glasanja o rezoluciji o Srebrenici dok se ne dođe do konsenzusa svih članica. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regiji i da o njemu nema suglasnosti ni svih naroda u BiH, javlja RTS.

 

Zbog velikog neslaganja članica Vijeća sigurnosti UN-a oko teksta britanskog prijedloga rezolucije o Srebrenici, sjednica je odgođena za 21 sat, a srpski premijer Aleksandar Vučić za 22.30 sati sazvao je hitnu sjednicu Vlade, prenosi Jutarnji.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI