UOČI KLJUČNOG SASTANKA

Procurio tajni plan Angele Merkel: Grcima ćemo otpisati pola duga i izbaciti ih iz eurozone

Front 07.07.15, 15:48h

Procurio tajni plan Angele Merkel: Grcima ćemo otpisati pola duga i izbaciti ih iz eurozone
Merkeličini glavni saveznici u Europi žele dogovor s Grcima i spremniji su na popuštanje

Danas nam treba Željezna kancelarka", piše u utorak na naslovnici najprodavanijeg njemačkog lista Bilda pored fotografije Angele Merkel s pruskim šljemom.

 

Na drugoj stranici Bild je izložio plan u pet točaka koji bi Merkel trebala ponijeti sa sobom u utorak navečer na summit eurozone, koji bi mogao biti presudan za grčku sudbinu.

 

Prva točka plana: trenutačni izlaz Grčke iz eurozone.

 

Merkel kreće u Bruxelles s golemim pritiskom domaće političke i javne scene koja želi da se zaoštri stajalište prema Ateni.

 

Bild je samo vrh ledenog brijega. I mnogi članovi njezine vlastite stranke CDU-a misle da bi eurozoni bilo bolje bez Grčke.

 

A njezini koalicijski partneri s ljevice, socijaldemokrati, također su zadnjih dana zaoštrili retoriku prema Grčkoj. Sve to Angeli Merkel limitira prostor za dogovor s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

 

"S obzirom na razvoj događaja i političku eskalaciju, čak i Angela Merkel mora paziti ima li većinu iza sebe", napisao je Stefan Kornelius u uvodniku Sueddeutsche Zeitunga u utorak.

 

Merkeličini glavni saveznici u Europi pritišću u suprotnom smjeru. Ključni partneri, poput Francuske, očito žele dogovor s Grcima i spremniji su na popuštanje.

 

Merkel je posjetila francuskog predsjednika Francoisa Hollandea u ponedjeljak navečer kako bi dogovorili zajedničko stajalište, ali nije im to pošlo za rukom.

 

Mnogi europski glasovi govore da je Njemačka ključna za dogovor s Ciprasom, za kojeg se, pak, očekuje da u utorak predstavi novi prijedlog za izlazak iz krize.

 

"Francuska radi sve, i napravit će sve da Grčka ostane u eurozoni jer joj je tamo i mjesto", rekao je francuski premijer Manuel Valls.

 

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker upozorio je u utorak u Strasbourgu: "Ima nekih u EU-u koji otvoreno ili uvijeno rade na isključenju Grčke iz eurozone".

 

A od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa zatražio da je objasni protiv čega su točno glasovali grčki građani, s obzirom na nejasno pitanje postavljeno na referendumu. "Grčki narod je rekao svoje, a ja bih htio razumjeti što je rekao", istaknuo je Juncker.

 

Najveća dilema Angele Merkel svodi se na to treba li Grčkoj odobriti otpisivanje dijela duga. To je Ciprasov ključni zahtjev od početka pregovora.

 

Njemački dužnosnici dali su do znanja da su spremni na "razvlačenje" grčkog duga, ali žele da se Cipras prvo obveže na reforme grčkog tržišta rada, poreznog i mirovinskog sustava.

 

Merkel nipošto ne pristaje na "šišanje", odnosno trenutno otpisivanje vrijednosti grčkog duga, ali raste pritisak da razmotri svoj stav. Niz europskih dužnosnika kazalo je da rasprava o otpisu dugova ne bi smio biti tabu.

 

Bild ima plan za to. U trećoj točki list poziva da se grčki dug "ošiša" za pedeset posto. Uvjet - da Grčka "odšiša" iz eurozone.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

BLIN
KOMENTARI