Veliki uspjeh u medicini

Kubanci suzbili prenos HIV-a sa zaražene majke na nerođeno dijete

Hronika 07.07.15, 15:40h

Kubanci suzbili prenos HIV-a sa zaražene majke na nerođeno dijete
Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da je Kuba prva zemlja u svijetu koja je potpuno suzbila prenos HIV-a i sifilisa sa majke na nerođeno dijete

 


Učinili su to zahvaljujući posebnoj kombinaciji antiretroviralnih lijekova, ali i strogom provođenju mjera poput testiranja trudnica i njihovih partnera, carskim rezovima i nadomještanju dojenja beba zamjenskom prehranom.


“To je ogroman uspjeh u javnom zdravstvu, možda i najveći koji se može postići. Uspjeh Kube trebao bi biti primjer i poticaj za sve ostale zemlje”, ustvrdila je Margaret Chan, direktorica Svjetske zdravstvene organizacije. Problem prenosa HIV-a s majke na nerođeno dijete velik je diljem svijeta. Šanse da dijete bolesne majke i samo bude zaraženo virusom HIV-a iznose između 15 i 45 posto, a infekcije se događaju tokom trudnoće, poroda ili dojenja.

 

Posebnom kombinacijom lijekova, kubanski su liječnici uspjeli u posljednjih pet godina smanjiti opasnost tokom trudnoće na manje od 1 posto, dok su carskim rezovima i izbjegavanjem dojenja gotovo potpuno otklonili mogućnost zaraza u prvim mjesecima života.


Inače, u svijetu svake godine oko 1,4 miliona žena zaraženih HIV-om ostane trudno, a kubanske mjere, kako već nazivaju proceduru i postupke razvijene u Havani, osigurat će da dijete ostane zdravo. Uspjeh je tim veći, jer su Kubanci, kao sekundarni efekt, uspjeli iskorijeniti i prenošenje sifilisa. Naime, među lijekovima protiv HIV-a trudnicama su davane i blage doze penicilina, koje su imale iznenađujuće pozitivan učinak. Rezultati liječenja trudnica toliko su dobri da znanstvenici vjeruju kako je moguće i potpuno iskorjenjivanje HIV-a, iako protiv te bolesti još nema ni lijeka ni cjepiva.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI