Tako se to radi

Mađarska mladima daje 300 eura mjesečno da se vrate u svoju zemlju!

Hronika 07.07.15, 14:58h

Mađarska mladima daje 300 eura mjesečno da se vrate u svoju zemlju!
Mađarska vlada sprovodi kampanju kojom mlade ljude žele ohrabriti da se vrate u svoju zemlju, tako što im svakog mjeseca daju 100.000 forinti (oko 630 KM)

 

 

Osim toga, nude im i  besplatne letove za Mađarsku kako bi se vratili, umjesto da žive u inostranstvu, piše list Independent.

 

Kampanja naziva “Vrati se kući, mladi čovječe” počela je u aprilu ove godine, a do sada je već 800 ljudi prihvatilo takvu ponudu.

 

Prosječna kirija za jednosoban stan u širem centru Budimpešte iznosi otprilike 500 KM mjesečno, zbog čega ova ponuda uopšte nije zanemariva.

 

Ove sedmice oko stotinu Mađara u Londonu posjetilo je otvoreni dan kako bi saznalo što više o vladinoj inicijativi.

 

Nije čudno što su se mnogi mladi u Mađarskoj odlučili otići u potragu za boljim radnim uslovima, ili poslom uopšte, jer prosječna plata u Mađarskoj iznosi oko 1230 KM.

 

Mađarska vlada se nada kako će novac kojim mame omladinu nazad u svoju zemlju biti dovoljan motivator za mlade i talentovane radnike koji trenutno privređuju u inostranstvu.

 

Kampanja je tek u razvoju, i vjerovatno je da će je mladi Mađari prihvatiti kao pozitivan način ohrabrenja da se vrate u svoju zemlju.

(Pressrs.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI