VIDEO/ TEST MUŠKOSTI ILI LUDOSTI?

Pogledajte stravične scene s ulica Pamplone, već prvoga dana bikovi proboli trojicu!

Hronika 07.07.15, 14:14h

Pogledajte stravične scene s ulica Pamplone, već prvoga dana bikovi proboli trojicu!
Bikovi su proboli trojicu muškaraca, a još deset osoba prebačeno je u bolnicu u utorak, prvog dana festivala Svetog Fermina u španjolskom gradu Pamploni, poznatom po opasnoj utrci s bikovima

 

 

U utrci je sudjelovalo šest bikova s ranča Jandilla u zapadnoj pokrajini Extremadura, poznatoj po posebno agresivnim životinjama.

 

U utrci, koja je trajala dvije minute i 23 sekunde jedan je muškarac proboden u prsa i u stabilnom je stanju, a još dvojica u leđa, objavili su ljekari.

 

Hiljade ljudi u bijelim majicama i hlačama okupile su se u ponedjeljak na glavnom trgu Pamplone gdje je u 12 sati ispaljena raketa u znak početka najluđe proslave u Španjolskoj koja će bez prekida trajati sedam dana.

 

U utorak u osam sati ujutro krenula je prva utrka s bikovima koja je prethodnih godina odnijela četiri ljudska života, posljednji put 2009.

 

 

Trčanje ispred bikova traje oko dvije minute i 30 sekundi. Nekada su istim gradskim ulicama pastiri vodili bikove u arenu u kojoj bi se održavala korida, odnosno borba s bikovima gdje uglavnom pobjeđuje toreador, a bik završi na tanjurima lokalnog stanovništva.

 

S vremenom su građani počeli sudjelovati u vođenju bikova, tjerajući ih pritom novinama, a kada su se pridružili stranci običaj je prerastao u najpoznatiju španjolsku feštu koju je ovjekovječio američki pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ernest Hemingway u svom romanu "A sunce izlazi".

 

 

Prije 11 godina dogodila se najdramatičnija proslava kada su bikovi proboli 16 osoba.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI