Napeto pred današnje razmatranje rezolucije

Dačić: Slijedi velika manipulacija -ovo je važan, ali ne i sudbonosan dan za Srbiju

Front 07.07.15, 09:51h

Dačić: Slijedi velika manipulacija -ovo je važan, ali ne i sudbonosan dan za Srbiju
Voditelj srpske diplomacije Ivica Dačić izjavio je kako je današnji dan vrlo važan za srpski narod, ali ne i sudbonosan te da očekuje da su svi svjesni kakve će negativne posljedice imati eventualno usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a



Dačić očekuje da se za sjednicu Vijeća sigurnosti priprema "velika manipulacija", ističući kako Srbija ne bi smjela "likovati ako rezolucija ne bude usvojena, niti bi trebala oplakivati svoju sudbinu ako se rezolucija usvoji".



Dačić je, gostujući na RTS-u, rekao kako je samo podnošenje nacrta rezolucije izazvalo dovoljno negativnih posljedica i da, ako je cilj pomirenje, prijedlog koji je izazvao toliko podjela ne može doprinijeti pomirenju.



 "Ako netko želi time stvori pravne pretpostavke za ukidanje RS, na temelju pretpostavke da je ona nastala na genocidu i to sada želi verificirati u Vijeću sigurnosti UN-a, moram podsjetiti da je Srbija jamac Daytonskog sporazuma .... i da će stajati na strani tog sporazuma odnosno RS kao entiteta srpskog naroda u BiH ", rekao je Dačić, prenosi Tanjug.



  Po njegovim riječima, Velika Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u ovom slučaju.



 "Osnovno pitanje ovdje nije je li netko osuđuje ili ne zločine u Srebrenici. To nije sporno. Srbijanska skupština je donijela rezoluciju o tome prije nekoliko godina i to je jedini parlament u regiji koji je osudio zločine protiv drugog naroda", rekao je voditelj srpskih diplomacije.



  On je ocijenio da je sporan način na koji je pokrenuta ta ideja i da je sporna ideja donošenja rezolucije i ukazao da se Vijeće sigurnosti ne može ujediniti o rezoluciji koja bi osudila zločine počinjene prije 70 godina, a sada će se "jedan narod na takav način naći na optuženičkog klupi ".

 


 On je rekao i da Srbija nije pozvana da govori na sjednici Vijeća sigurnosti, navodeći kako nijedna druga zemlja nije izrazila zainteresiranost sudjelovati kako ne bi dodatno komplicirala situaciju.



(Fena/mr) 
 

BLIN
KOMENTARI