U Vijeću sigurnosti UN-a

Danas se razmatra ŠESTA rezolucija o Srebrenici: Hoće li se izglasati ili će biti novog veta?

Front 07.07.15, 09:18h

Danas se razmatra ŠESTA rezolucija o Srebrenici: Hoće li se izglasati ili će biti novog veta?
Savjet bezbjednosti UN trebalo bi danas da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koji je podnijela Velika Britanija

 

 
Velika Britanija je juče podnijela novu, šestu verziju rezolucije, koja je, kako je RTS saznaje, nepovoljnija za Srbiju u odnosu na prethodni prijedlog. 

 

RTS saznaje da je najnovija verzija rezolucije pooštrena u odnosu na prethodnu u dijelu koji se odnosi na "negiranje genocida", ali da se u njoj više ne pominju imena Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici, jer je sudski proces protiv njih u toku. 

 

Osim Britanije, svoj prijedlog, kao protivtežu, iznijela je i Rusija, nakon čega je britanski nacrt pretrpio više izmjena i uključio i neke elemente ruskog prijedloga, ali je za Srbiju dokument ostao - neprihvatljiv. 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će odluka o rezoluciji o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti opredijeliti put BiH, i zamolio Rusiju da ne podrži donošenje dokumenta, koji je protiv srpskog naroda, ali i svih koji žive na ovom području. 

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je prethodni prijedlog britanske rezolucije, suprotno argumentima te zemlje da cilja na pomirenje, samo produbio razlike i probudio tešške emocije u regionu. 

 

Da bi rezolucija bila izglasana kao obavezujući dokument, za nju treba da glasa dvotrećinska većina, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih zemalja - Rusije, Kine, Francuske, SAD i Velike Britanije. 

 

Za sada nije poznato da li će neka od članica Savjeta bezbjednosti prilikom eventualog glasanja uložiti veto. 

 

Za ovu raspravu dogovoren je poseban format - "brifing" na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamjenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid visoki predstavnik UN za ljudska prava. 

 

Nakon toga, uslijediće komentari država članica, ali i šira rasprava. 

 

Sjednica Savjeta bezbjednosti zakazana je za 16 sati.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI