Poštuju rezultate referenduma

Merkel i Hollande pozvali Ciprasa da napravi konkretan prijedlog za rješenje krize u Grčkoj

Front 06.07.15, 21:58h

Merkel i Hollande pozvali Ciprasa da napravi konkretan prijedlog za rješenje krize u Grčkoj
Francuska i Njemačka danas su pozvale Atinu da svoj prijedlog za rješenje finansijske krize dostavi "odmah" naglašavajući kako poštuju rezultate referenduma provedenog u toj zemlji, piše Anadolu Agency (AA)

 

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande sastali su se u Parizu nakon što je Grčka odbila prijedloge mjera štednje međunarodnih kreditora. 

 

"Vrata ostaju otvorena za diskusiju i sada je na Vladi grčkog premijera Alexisa Ciprasa da napravi ozbiljne i vjerodostojne prijedloge", rekao je Hollande dodajući kako Cipras treba prijedlog koji će njegovu zemlju ostaviti u eurozoni. 

 

"Nema vremena, to je pitanje koji je hitni slučajev za Grčku kao i za Evropu. To je pitanje kredibiliteta i dostojanstva cijele Evrope", poručio je francuski predsjednik. 

 

Da je dijalog sa Grčkom još uvijek moguć, ali sa novim uslovima, izjavila je njemačka kancelarka. Prema njenim riječima, od Ciprasa se očekuje "precizan prijedlog."

 

"Mi smo vrlo jasno rekli da su vrata za razgovore ostala otvorena i sastanak lidera eurozone sutra treba shvatiti u tom smislu. Ali, u isto vrijeme, možemo reći da zahtjevi za početak pregovora o konkretnom mehanizmu za stabilnost nisu prisutni u ovom trenutku", kazala je Merkel.

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI