KNJIŽEVNA TURNEJA „SLANE ZEMLJE“

Bosanska Krupa sa oduševljenjem prihvatila antifašistički roman Jasmina Imamovića

Kultura 06.07.15, 20:20h

Građani grada na Uni sa velikom interesovanjem popratili su promociju romana tuzlanskog gradonačelnika, dok je prvi čovjek ovoga grada Armin Halitović za svoje goste organizirao upoznavanje sa privednim i turističkim potencijalama ovoga prelijepog grada

 

Roman Jasmina Imamović „Slana zemlja“ ne prestaje da oduševljava svoju publiku širom BiH. Tako je ove nedjelje, nakon Bihaća i Cazina, promocija ovoga romana održana i u Bosanskoj Krupi. Domaćin promocije u Kulturnom centru bio je sam načelnik općine Armin Halitović, a publika svih generacija je imala priliku da uživo čuje tuzlanskog gradonačelnika i autora knjige o kojoj se u posljednjih mjesec dana puno govori u BiH i regionu.


Jasmin Imamović je, govoreći o ovome romanu, naglasio šta su bili motivi zbog koji se odlučio da napiše ovaj roman:


-  Htio sam da napišem roman o tome ko je prvi počeo, zato je radnja smještena u 1941.  Bilo je to vrijeme kada su snage fašizma, potpomognute domaćim izdajnicima i poltronima, došle u naše krajeve, ali su tu naišle na one koji su im se odlučili suprostaviti. Fašizam i danas živi i moramo mu se suprostaviti. Slažem sa Umbertom Ecom koji kaže da fašizam vječan i da mu se trebaju suprostaviti stalni antifašizam. Zato nemamo pravo na šutnju.

 

Promotori knjige u Bosanskoj Krupi bili su Mirsad Ćatić i Jasmin Duraković, koji se govorili o različitim aspektima zbog kojih je ovo značajna knjiga, a Jasmin Imamović važna i dragocjena ličnost u političkom i javnom životu BiH.

 

U okviru promocija prikazan je video spot "Jel ti žao što se rastajemo" Halida Bešlića u režiji Jasmina Durakovića, a koji prikazuje lajtmotiv romana - tragičnu ljubavnu priču Envera Šiljka i Fride Laufer.

 

 

Nakon promocije načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović organizirao je obilazak grada za Imamovića i njegove goste, gdje ih je upoznao sa aktivnostima i šta njegova lokalna zajednica čini u sferi poduzetništva i turizma kako bi život građana u ovoj općini bio kvalitetniji.

 

krajina-slana-zemlja-4

 

(DEPO PORTAL/ak/Foto: Amer Beganović)

BLIN
KOMENTARI