Ni reformi ni pomaka naprijed

Šta će, osim kafe, bh. lideri u četvrtak ponuditi kancelarki Angeli Merkel?!

Front 06.07.15, 10:14h

Šta će, osim kafe, bh. lideri u četvrtak ponuditi kancelarki Angeli Merkel?!
Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Denis Zvizdić, udarna bh. četvorka, neće u četvrtak u Sarajevu imati s čim se pohvaliti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel

 

Izvor: Dnevni list

 

Ništa od dogovorenog i obećanog nije urađeno, nije u potpunosti usvojen ni dokument pod nazivom “Reformska agenda”, čak niti mehanizam koordinacije kako bi BiH imala jednu adresu i jedan glas u razgovorima, pregovorima i dogovorima s Europom i svijetom.


O svemu što se događa u BiH, ne samo na političkoj sceni, nego i onim političkim igrama iza nje, detaljno, puno više od ovdašnje javnosti, znaju Berlin, Bruxelles i Washington.


Aktiviranje mehanizama


Bez obzira što BiH nije napravila nikakav pomak naprijed, njemačka kancelarka dolazi 9. srpnja u Sarajevo.


Iz Berlina je priopćeno će se kancelarka u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH i predsjedateljem Vijeća ministara BiH. Kako saznajemo iz svojih izvora, mogući su i njezini “blic” sastanci sa šefovima nekoliko političkih stranaka.


Kako god, ni najvišim državnim dužnosnicima niti predsjednicima stranaka neće biti lako sjesti preko puta kancelarke Merkel i pogledati ju u oči. Ovo i zbog toga što je njemačka vlada preuzela na sebe ključnu ulogu u sređivanju stanja u BiH i regiji. Zajedno s britanskom “obrnula je red stvari” i uz apsolutnu suglasnost sa SAD-om u prvi plan stavila je socijalne i ekonomske reforme. Njihovim provođenjem, rješavaju se problemi iz domena “visoke politike”. Svakako treba dodati kako je ova regija važna za ukupnu stabilnost Europe, ali i njemački politički i ekonomski utjecaj.


U čudo kako će državna i entitetske vlasti do četvrtka ujutro usuglasiti i potpisati “Reformsku agendu” malo tko vjeruje. Naši izvori iz inozemnih diplomatskih krugova u Sarajevu kažu kako će kancelarka Merkel dati konačni rok vlastima da do 26. kolovoza završe kompletan posao. On ne znači samo puko potpisivanje “Reformske agende”, nego i prve konkretne rezultate u njezinom provođenju.


-Međunarodna zajednica ima efikasne mehanizme za uklanjanje s političke scene svakoga tko na bilo koji način opstruira i postavlja blokade na europskom putu BiH. Neće biti iznenađenje ako već do listopada budu aktivirani ti mehanizmi – kažu naši diplomatski izvori.


Osim Sarajeva, kancelarka Merkel će ovoga tjedna posjetiti Beograd i Tiranu, a sve i u sklopu priprema za drugu po redu Konferenciju o zapadnom Balkanu. Domaćin će biti premijer Austrije, a zakazana je za 27. kolovoza u Beču. Uz šeficu njemačke vlade sudjelovat će i Francois Hollande, predsjednik Francuske u kojoj će se održati konferencija 2016. godine. U Beču će biti dogovoreno i koja država će biti domaćini konferencija 2017. i 2018. godine. Radi se o realizaciji Berlinskog procesa, za koji je planirano kako će trajati četiri godine, a započetog na inicijativu Njemačke i kancelarke Merkel u kolovozu prošle godine. Nije malo zapadnih diplomata koji taj proces ocjenjuju i kao “Dayton 2”.


Pozivnice za skup idućeg mjeseca u Beču već su ispisane i idu na adrese predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova i ministara gospodarstava BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, Srbije i Makedonije, zatim Slovenije, Hrvatske i Europske komisije. BiH će predstavljati Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. I iz ovoga se vidi kako Njemačka, EU i SAD razgovaraju samo s predstavnicima države BiH, a ne sa stranačkim šefovima koji sami sebi tepaju predstavljajući se “predstavnicima naroda”. U svakom slučaju i to je jedan od krupnih zaokreta EU-a i SAD-a prema BiH jer građani dobivaju primat nad narodima.


Na lanjskoj, prvoj Konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu usvojena je Deklaracija kao “mapa puta” do 2018. godine s dva ključna zadatka – socijalne i ekonomske reforme i pomirenje unutar i između država i društava regije.


Izmjene ustava


Sastanak u Beču idućeg mjeseca počet će raportiranjem i sumiranjem onoga što je za proteklih godinu dana urađeno. BiH će morati “poklopiti se ušima”, a opravdanje za neučinjeno zbog promjene vlasti nakon izbora 2014. neće piti vode.


-EU nastavlja s vodećom ulogom u financijskoj i pravnoj pomoći zemljama zapadnog Balkana. Gotovo 12 milijardi eura koje im se stavljaju na raspolaganje više je od lijepih i dobrih namjera – priopćila je Europska komisija na lanjskom sastanku u Berlinu.


Kako bi se došlo do novca, moraju se ispuniti uvjeti, a BiH ih nije ispunila. Zbog toga je i ostavljena na čekanju. Od toga kako bude izvodila reformske poteze ovisit će financijska pomoć i njezina visina.


“Mapa puta” za BiH je sasvim jednostavna – usvojiti paket socijalnih i ekonomskih reformi i odmah početi s primjenom, a detalji stoje u “Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju” koji je službeno stupio na snagu prije 36 dana. Ponuda je, dakle, na stolu i ako državna i entitetske vlasti urade svoj dio posla, zahtjev za kandidatski status u EU komotno se može podnijeti početkom iduće godine. Naši izvori kažu kako je u tom slučaju EU spremna odobriti ga u rano proljeće 2016.


Ukoliko se BiH bude nastavila prenemagati i “vaditi” na Ustav koji vezuje ruke jer onemogućava funkcionalnu državu, neće daleko dogurati. Naime, socijalne i ekonomske reforme i njihova hitna i konkretna primjena u kombinaciji s pregovaračkim procesom s Europskom unijom neminovno će donijeti novi Ustav BiH, ali to ne treba očekivati u ovoj i idućoj godini.

 

Radi se o tome kako ekonomski napredak automatski otvara vrata EU-a i mijenja državni Ustav, a političku elitu koja bi zadržala “status quo” vrijeme će, uz potporu Berlina, Bruxellesa i Washingtona, brzo i neminovno pregaziti. Sve u svemu, Berlinski proces kao jedinstvena povijesna šansa za našu zemlju je u tijeku, a hoće li BiH podići oko sebe “berlinski zid” ovisi od nje same.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI