NAPREDNA AUSTRO-UGARSKA

Gazi Husrev-bega džamija je prva u svijetu dobila električno osvjetljenje 1898.

Hronika 06.07.15, 09:01h

Gazi Husrev-bega džamija je prva u svijetu dobila električno osvjetljenje 1898.
Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu je zbog svoje veličine i privlačnosti jedan od najznačajnijih spomenika sakralne islamske arhitekture na Balkanu, prenosi bh. novinska agencija Patria

Izgrađena 1530. godine, džamija je zadužbina Gazi Husrev-bega, vladara bosanskog Sandžaka. Projektovao ju je Ajem Esir Ali iz Tibrisa, jedan od najvećih istambulskih arhitekata, a gradili su je dubrovački majstori.

 

U sjeni džamije i stoljetnih lipa su dva turbeta, u kojima je 1541. godine ukopan Gazi Husrev-beg i njegov zatočenik i kasnije prijatelj, dalmatinac Murad-beg Tardić. Nedaleko od džamije je sahat-kula i medresa.

 

U 16. vijeku, kada je izgrađena, Begova džamija je predstavljala objekat od izuzetne važnosti za urbani razvoj Sarajeva i jedan je od najznačajnijih objekata iz bogate ostavštine Gazi Husrev-bega. To je prva džamija u svijetu koja je dobila električno osvjetljenje 1898. godine.

 

Gazi Husrev-bega džamija, kao i većina drugih na teritoriju Bosne i Hercegovine, oštećena je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, od strane srpskog agresora.

 

Ponovo je renovirana 6. jula 1998. godine novčanom donacijom Vlade Kraljevine Saudijske Arabije, piše NAP.

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI