NAKON NIZA KRITIKA KOJE JE PRIMIO

Ivanić: Ostajem pri svom stavu koji sam iznio u pismu Vijeću sigurnosti UN-a

Front 04.07.15, 20:26h

Ivanić: Ostajem pri svom stavu koji sam iznio u pismu Vijeću sigurnosti UN-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Trebinju da i dalje ostaje pri stavu koji je naveo u ličnom pismu koje je uputio ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a povodom predložene britanske rezolucije o Srebrenice i da nema namjeru da kao predsjedavajući polemiše s ambasadorima

Ivanić je ovo rekao u izjavi novinarima, komentirajući pismo stalnog predstavnika Velike Britanije pri UN Matthewa Rycrofta, u kojem je ocijenio da nazivanje događaja u Srebrenici 1995. godine "genocidom" nije politička niti antisrpska izjava.

 

- Mislim da način na koji je posao oko rezolucije vođen nije dobar. Drago mi je da ima određenog razumjevanja, ali mislim da Rycroft naveo neke stavri koje ne stoje - dodao je Ivanić.

 

Naglasio je da je u svom pismu jasno rekao da ne želi uticati na ocjenu o karakteru događaja u Srebrenici.

 

- Rycroft se u odgovoru pozivao na negiranje ili prihvatanje genocida. To nije bila moja tema. U svom odgovoru Rycroft govori o takmičnju o broju žrtvama, a ja ni to nisam komentarisao. Čini mi se da je njegov odgovor previše okrenut istoriji koju je imao dok je bio ambasador, ali kao predsjedavajući Predsjedništva BiH nemam namjeru da polemišem s ambasadorima. Moje mišljenje je iskazano u pismu i nemam namjeru dalje da idem –dodao je Ivanić.

 

Ivanić je naveo da odlazak srpskih zastupnika iz Parlamenta BiH, što je danas zatražio predsjednik RS-a Milorad Dodik, nije nikakvo rješenje, a da je svoj stav već rekao o pismu bošnjačkih zastupnika koje su uputili UN-u s podrškom britanskoj rezoluciji o Srebrenici te da je to zloupotreba parlamenta i krivično djelo, jer su pisali uime Parlamenta BiH.

BLIN
KOMENTARI