EMIR SULJAGIĆ

Poništena Uredba zbog koje je pukla koalicija u FBiH, no DF se ne vraća u kolo sa SDA i HDZ BiH

Front 04.07.15, 11:31h

Poništena Uredba zbog koje je pukla koalicija u FBiH, no DF se ne vraća u kolo sa SDA i HDZ BiH
Uredba Federalne Vlade zbog koje je pukla federalna koalicija SDA – HDZ BiH – DF poništen je, a ministarstvima su ponovo vraćena ovlaštenja da vrše imenovanja u javnim kompanijama kako je to bio slučaj i ranije


- No, to ni u kojem slučaju ne znači povratak DF-a u koaliciju – potvrdio je Emir Suljagić za novinsku agenciju Patria.

 

- Ovo je samo još jedna pobjeda DF-a. Ovo samo pokazuje ono što smo mi govorili od početka, da pravno nasilje nije održivo i da je SDA zaklala vola radi kile mesa – kaže Suljagić.

 

Vlada Federacije BiH usvojila je 4. juna Uredbu kojom je umjesto resornih ministarstava Vlada ta koja vrši imenovanja u javnim poduzećima. Takav potez Vlade iz DF-a su ocijenili nezakonitim, čak i protuustavnim zbog čega su napustili federalnu koaliciju.

 

Mjesec dana nakon toga Vlada je poništila vlastitu Uredbu na način da je usvojila Zaključak kojim ministarstvima ponovo vraća ovlaštenja da vrše imenovanja u javnim preduzećima. 

 

No, izvori novinske agencije Patria upozoravaju da Vladi više vremena nije ni trebalo. U 30 dana Vlada je izvršila imenovanja u nekoliko javnih kompanija, među kojima su kompanije „Elektroprivreda HZ HB“ i „Aluminij“. 

 

- Sada je više nego jasno da je koalicija u FBiH žrtvovana zarad Dragana Čovića, koji je po svaku cijenu želio imenovati svoje ljude u „Elektroprivredi HZ HB“ i komapniji „Aluminij“ – tvrdi ovaj izvor, dodajući da je HDZ-u BiH na čelu sa Čovićem upravo SDA pomogla da legalizira pljačku, piše NAP. 

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI