Sud BiH odredio mjere zabrane

Naseru Oriću oduzet pasoš, u policiju se mora javljati svakog ponedjeljka

Hronika 03.07.15, 18:07h

Naseru Oriću oduzet pasoš, u policiju se mora javljati svakog ponedjeljka
Sud BiH odredio je mjere zabrane Naseru Oriću, ratnom komandantu Srebrenice nakon što je Tužilaštvo BiH zatražilo da mu se odrede mjere zabrane zbog opasnosti od bjekstva jer je Orić u BiH stigao u ekstradicionom postupku, takođe zbog utjecaja na svjedoke

 

Predložene mjere zabrane odnosi se na ograničeno kretanje na područje KS i ZDK, kao i zabrana kontakta sa svjedocima, drugim osumnjičenim i sedmično javljanje nadležnom policijskom organu MUP KS, kao i oduzimanje dokumenata i zabrana izdavanja drugih.

 

Podsjećamo, u ponedjeljak je održano ročište pred sudinicom za prethodni postupak Suda BiH Željkom Marenić u slučaju Naser Orić, a za kojeg Tužilaštvo BiH tvrdi da postoji osnov sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 8.6. 1992. i 12.7.1992. u mjestu Zalazje općina Srebrenica.

 

Iako je odbrana tražila da Sud BiH preispita zahtjeve Tužilaštva BiH kao ipak je sudinica Marenić donijela odluku o mjerama zabarne.

 

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice u petak 26. juna 2015. je izručen BiH iz Švicarske gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije za navodne zločine u selu Zalazje kod Srebrenice.

 

Određen mu je ekstradicijski pritvor gdje je proveo 14 dana. Izručenje je tražila Srbija, ali i BiH te je švicarski sud odlučio u korist BiH.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI