Foto/ Za bolju budućnost zemlje

Zvizdić otvorio konferenciju Biznis plusa u Mostaru: BiH jeste komplikovana, ali predano ćemo raditi

Biznis Klub 03.07.15, 12:30h

Zvizdić otvorio konferenciju Biznis plusa u Mostaru: BiH jeste komplikovana, ali predano ćemo raditi
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otovorio je danas u Mostaru petu regionalnu konferenciju poslovne asocijacije Biznis plus, na kojoj učestvuju privrednici i političari iz zemalja regiona, ali i Evrope i svijeta

 

"Dobro došli u BiH – zemlju izuzetnih prirodnih ljepota, ekonomskih i turističkih potencijala, bogatog kulturno-historijiskog naslijeđa i, najvažnije od svega, srdačnih i vrijednih ljudi", kazao je Zvizdić na početku obraćanja privrednicima.

 

Zemljama regiona samo bolja transportna i komunikacijska povezanost, sadržajnija ekonomska saradnja, veća integriranost tržišta, kao i dobro organizirani i koordinirani zajednički nastupi i prezentacija stvarnih regionalnih potencijala, mogu omogućiti da postanu interesantno područje za nova ulaganja.

 

Zvizdić je ovom prilikom predstavio prioritete Vijeća ministara: dinamiziranje procesa evropskih integracija, ekonomske reforme, te vladavina prava koja uključuje i aktivnu borbu protiv svih oblika ekstremizma, kriminala i korupcije.

 

"Naš temeljni cilj je provedba reformi za unapređenje poslovnog ambijenta i povećanja konkurentnost i tehnološkog nivoa naše ekonomije. Naravno, svjesni smo naših slabosti - svjesni smo da imamo visoku stopu nezaposlenosti, da realna stopa rasta GDP-a nija onakva kakvu bismo željeli, da je nezadovoljavajući nivo pokrivenosti uvoza izvozom i da je vanjskotrgovinski deficit u prošloj godini iznosio 7,5 milijardi KM da, i pored realnog porasta u 2014, još nemamo dovoljno direktnih stranih investicija, da je ukupan javni dug iznad 40 posto GDP-a, da imamo nedovoljno efikasnu administraciju itd. Ali, postoje i brojne činjenice na kojima temeljim moj optimizam da možemo, pod uvjetom da počnemo suštinski mijenjati naša shvatanja i naše navike, vratiti našu ekonomiju na trasu održivog rasta i socijalne pravednosti", izjavio je predjedavajući VM-a.

 

zvizdic-biznis

 

Zvizdić je učesnicima konferencije poredstavio potencijale najznačajnijih sektora privrede BiH. Ekonomski potencijal BiH u hidroenergiji, kazao je on, iznosi oko 6.000 MW dok trenutno instalirani kapacitet iznose nešto više od 2.000 MW, što jasno ukazuje da je potencijal nedovoljno iskorišten. Osim hidropotencijala, BiH posjeduje i velike potencijale za iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora, poput energije dobijene iz vjetra, solarne energije, energije biomase i geotermalne energije, a raspolaže i sa značajnim rezervama uglja koje se procjenjuju na više od 6 milijardi tona.

 

Značajni, a neiskorišteni potencijali su i u poljoprivredi, koja još čeka ozbiljne invetsicije, zatim u metalskoj, tekstilnoj i industriji obuće, te u turizmu i ekološkim projektima.

 

"Posebno želim spomenuti drvnu industriju. Činjenica da je godišnji izvoz u ovome sektoru dostigao iznos od 500 miliona eura daje nam za pravo da očekujemo dalji razvoj i kvalitetne investicije koje bi omogućile više faze obrade drveta i kvalitetniji asortiman krajnjeg proizvoda", izjavio je Zvizdić.

 

S obzirom na to da je Biznis plus regionalna konferencija, Zvizdić je govorio i o projektima transportne infrastrukture zemalja zapadnog Balkana, koji se temelje na Berlinskoj inicijativi. BiH je predložila pet projekata, a to su: tri dionice koridora 5c koji predstavlja naš nulti prioritet, posebno zbog toga što u pojasu koridora živi 50 posto stanovnika BiH, zatim cestovna komunikacija Gradiška–Banja Luka–Travnik–Lašva i revitalizacija željezničke pruge Bosanski Šamac–Sarajevo–Mostar–Čapljina, zatim modernizacija i proširenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te rehabilitacija plovnog puta rijeke Save uz izgradnju i proširenje kapaciteta luka u Brčkom i u Bosanskom Šamcu.

 

Pored ovih bh. projekata, za BiH je izuzetno značajna i razvijena i integrirana transportna komunikacija zemalja zapadnog Balkana, te smo predložili da dio dionice Jadransko-jonskog autoputa ide kroz BiH jer smatramo da bi ta dionica imala potpunu prostornu, konfiguracijsku i ekonomsku opravdanost, dodao je predjedavajući VM-a.

 

Iako BiH ima kompleksno ustavno, političko i ekonomsko ustrojstvo, Zvizdić je kazao da će VM uporno i istrajno raditi na jačanju unutrašnjeg dijaloga i dobrosusjedske saradnje kao i na realizaciji ciljeva i prioriteta.

 

Konferencija Biznis plusa održava se pod nazivom Mostove gradi ekonomija, što ima i simbolički značaj, jer danas se obilježava i godišnjica obnove Starog mosta.

 

"Mostar je pravo mjesto za ovakvu konferenciju jer je najviše multietnički grad i grad sa mnogo mostova, koji su bili porušeni i koji su obnovljeni. Motove je lako porušiti, ali njihova obnova zahtijeva mnogo više napora, vremena, sredstava... Bili smo u teškom vremenu, trebamo se okrenuti svjetlijoj budućnosti. Želimo živjeti bolje, dostojno čovjeka koji živi u Evropi. Trebamo gledati svijetle primjere. Veze i mostovi se moraju obnavljati", kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.  

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI