DOSTA IM JE UNIJE

Neočekivana bomba: 260.000 Austrijanaca potpisalo peticiju za izlazak iz EU

Front 03.07.15, 11:43h

Neočekivana bomba: 260.000 Austrijanaca potpisalo peticiju za izlazak iz EU
Čak 260 tisuća Austrijanaca potpisalo je peticiju kojom traže referendum za izlazak njihove zemlje iz Europske unije

S obzirom na prikupljeni broj potpisa (4,12 posto od ukupng broja birača), austrijski parlament dužan je uvrstiti u dnevni red raspravu o ovom zahtjevu.
Najviše potpisa prikupljeno je u pokrajinama Donjoj Austriji i Koruškoj. Za poktretanje parlamentarne rasprave o mogućem referendumu, potrebno je prikupiti stotinu tisuća potpisa – javlja portal RT.

 

Ovu referendumsku inicijativu pokrenula je umirovljena prevoditeljica, 66-godišnje Inge Rauscher, koja je sličnu inicijativu već bila pokrenula 2000. godine kada je peticiju potpisalo 3,35 posto tamošnjih građana s biračkim pravom. Rauscher otada ustrajno vodi javnu kampanju za izlaskom Austrije iz EU.

 

Ona smatra kako je podrška peticiji za referendum u međuvremenu narasla zbog ekonomske krize u Uniji, a naročito zbog situacije u Grčkoj.
Inače, Austrija je jedna od najuzornijih i ekonomski najstabilnijih članica EU. Tamošnja nezaposlenost od 4,3 posto najniža je u Uniji. Također, mjereno veličinom BDP-a, Austrija je jedanaesta na listi najbogatijih zemalja svijeta.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI