Austrijski ambasador alarmantno

Pammer: Počnite s reformama ili ćete kliznuti u katastrofalnu ekonomsku krizu!

Front 02.07.15, 08:57h

Pammer: Počnite s reformama ili ćete kliznuti u katastrofalnu ekonomsku krizu!
Ako se ne počne s provedbom reformi i ako Evropska unija i međunarodne finansijske institucije ostanu pri svom stavu, do jeseni bi Bosna i Hercegovina mogla skliznuti u katastrofalnu ekonomsku krizu



Kazao je to u intervjuu za „Dnevni avaz" ambasador Austrije u BiH Martin Pammer govoreći o zastoju kada je u pitanju reformska agenda.



 - Ekonomske reforme su najhitnije, jer je socijalni položaj vrlo loš i zemlja, bez njih, kao i bez međunarodne pomoći, bez kredita, poklona i pomoći dijaspore, ne može stvarno preživjeti. Zbog toga je usvojena Izjava koju su prihvatile sve vlade i zakonodavna tijela. I ta izjava trebala bi prerasti u konkretan program reformi i, što je najvažnije, u njihovu implementaciju. Nažalost, malo prije potpisivanja, predstavnici jednog dijela zemlje, jedne od dvije kvaziprovincije, odlučili su da je ne potpišu zbog nekog nerealiziranog kredita.

 

Povezali su dvije stvari koje jedna s drugom nemaju veze. Do sada se nije mogao postići pravi dogovor o kompletnoj kontrakciji agende i zbog toga je i tako nužna implementacija reformi na čekanju. Ipak, postoji nada da će se u sedmicama koje dolaze postići očekivani rezultat, što je važno za budućnost zemlje - rekao je ambasador Pammer.



Po njegovim riječima, EU i međunarodne finansijske institucije su se dogovorile i u tom pogledu imaju novi pristup, a to je učinak za protuučinak, što znači prvo reforme pa onda novac.



- Stoga su reforme važne i neizbježne, jer ako se to ne desi i ako EU i finansijske institucije ostanu pri svom stavu, ujesen bi zemlja mogla skliznuti u katastrofalnu ekonomsku krizu. Ako se ne počne s reformama, onda entiteti neće imati novca za penzije, svoje brojne službenike u državnim aparatima i doći će do finansijske krize. I, također, neće tako lako dotjecati novac iz Rusije i/ili Turske - upozorio je austrijski ambasador Pammer u intervjuu za "Dnevni avaz".

 

(Fena/mr)
 

BLIN
KOMENTARI