VIDEO/ RASPAD SISTEMA

Haos u Atini: Na ulicama tuče penzionera i bankara, vrištanje, psovke i padanje u nesvijest...

Hronika 01.07.15, 15:31h

Haos u Atini: Na ulicama tuče penzionera i bankara, vrištanje, psovke i padanje u nesvijest...
Grčki premijer Aleksis Tsipras ponudio je kreditorima nove ustupke koje je njegov zemlja spremna izvršiti u zamjenu za financijsku pomoć, piše BBC.

U pismu kreditorima, do kojeg je došao Financial Times (FT), Tsipras navodi kako je spreman prihvatiti većinu uvjeta koje su kreditori ponudili Grčkoj prije nego što su se pregovori raspali te je proglasio referendum.

 

Podsjetimo, europski financijski ministri su u utorak odbili nastavak pružanja financijske pomoći Grčkoj čime je ta zemlja postala prva razvijena država i članica Europske unije koja nije uspjela platiti ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu.

 

FT tvrdi da je Tsipras spreman prihvatiti uvjete dane tijekom razgovora obavljenih za vikend, ukoliko se može postići nekoliko izmjena.

 

- Tsipras traži dvije stvari: zadržavanje smanjenog poreza na dodanu vrijednost te da se proces podizanja minimalnih godina za umirovljenje, na 67, odgodi za listopad - navodi FT.

I grčka nacionalna televizija ERT donosi istu vijest o grčkom prihvaćanju kreditorskih uvjeta uz minimalne izmjene.

Europska su tržišta buknula nakon novosti da bi Grčka mogla pristati na dogovor.

 

BBC-ev ekonomski urednik Robert Peston piše 'izgleda da je Tsipras ipak popustio'.

 

Očekuju se dva ključna sastanka oko budućnosti Grčke. U jednom će Europska središnja banka (ECB) odlučiti hoće li odobriti hitan kredit Grčkoj dok će u drugom europski financijski ministri raspravljati o trećoj financijskom pomoći Grčkoj. Trajala bi dvije godine i iznosila 29,1 milijardu eura. Sastanak preko konferencijskog poziva održat će se danas u 17:30 sati.

 

U međuvremenu, u Grčkoj su otvorene banke, no isključivo za umirovljenike. Redovi su se počeli stvarati odmah nakon ponoći. Do ranih jutarnjih sati pred bankama je čekala gomila ljudi. Neki su sa sobom donijeli stolce, jastuke i boce vode....

 

Unatoč prisilnom zatvaranju banaka, više od 1000 poslovnice je danas otvoreno kako bi se umirovljenicima bez bankovnih kartica omogućilo podizanje gotovine.

 

Kada su se banke otvorile u 8 sati ujutro na ulazima je nastao pravi kaos. Međutim, sve je bilo uzalud. Naime, grčko ministarstvo financija usred noći odlučilo je kako će mirovine isplaćivati umirovljenicima abecednim redom - A-I u srijedu, K-N u četvrtak te svi ostali u petak.

 

Ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo među ljudima koji nisu bili informirani na vrijeme. Neki su i fizički napali zaposlenike banke.

 

Do 10 sati najmanje dvije banke odustale du od odredbe ministarstva financija te su same birale prioritet isplate.

 

Prema dostupnim informacijama, prijavljeni su izdvojeni slučajevi fizičkog nasrtanja umirovljenika jedni na druge, a jedan je 78-godišnji Grk izgubio svijet čekajući u redu. Prevezen je u bolnicu. Slična su se scene događale i u Janjini te Solunu.

 

Problemi su nastali i pri isplaćivanju mirovina na bankomatima, gdje je umjesto 120 eura koliko je dopušteno izvaditi u banci, limit postavljen na 60 eura. No i to je zablokiralo kada su bankomati ostali bez novčanica od 20 eura te su građani mogli izvaditi svega 50 eura.

 

Grčki Penzioni fond za samozaposlene zbog nedostatka novca nije mogao isplatiti cijeli iznos mirovina, već samo polovični.

-

To nema veze, i tako mogu izvaditi maksimalno 120 eura ovog tjedna - kazao je grčki ministar za mirovine Giorgos Romanias.

 

Jedna dobra stvar jest da su banke najavile kako će raditi do 19 sati, a prema najavama, ako zatreba otvorit će se i druge poslovnice.

 

Na pitanje medija tko je kriv za ovakvu situaciju u Grčkoj, penzioneri su gotovo jednoglasno odgovarali 'Svi'.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI