Vrata za razgovore sa Atinom otvorena, ali...

Merkel poručila Grcima: Pregovori tek nakon referenduma

Front 01.07.15, 14:34h

Merkel poručila Grcima: Pregovori tek nakon referenduma
Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da neće biti novih pregovora sa Grčkom o novom paketu pomoći prije održavanja referenduma zakazanog za 5. juli, javlja Srna

 

Ona je u obraćanju njemačkom paralmentu rekla da isplata dodatne pomoći Grčkoj ne može da se obavi bez diskusije u Bunedstagu i da Međunarodni monetarni fond mora biti dio eventualnih razgovora sa Atinom. 

 

Ona je rekla da, kao što Grci imaju pravo na referendum, ostalih 18 članica eurozone imaju pravo da reaguju i iskažu svoje mišljenje.

 

Merkelova je rekla da vrata za razgovore sa Grčkom ostaju otvorena, ali je napomenula da Atina nije ispunila svoje obaveze u vezi sa drugim paketom pomoći, koji je istekao u ponoć. 

 

Ona je naglasila da je sa okončanjem tog paketa istekla i ponuda eurogrupe. 

 

Izvori iz eurogrupe rekli su da vjeruju da će grčki premijer Aleksis Cipras otkazati referendum o prijedlogu kreditora prije današnjeg sastanka eurogrupe. 

 

Ovi izvori su naglasili da ne može biti rasprave o trećem paketu pomoći za Grčku dok referendum ne bude održan ili otkazan, prenio je Guardian na svom web sajtu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI