Derivati kukuruza, industrijski grašak, žir...

Da znate šta pijete: Kako utvrditi da li je kafa sto posto prava?

Lifestyle 01.07.15, 13:42h

Da znate šta pijete: Kako utvrditi da li je kafa sto posto prava?
U posljednje vrijeme pojavilo se mnoštvo malih pržionica kafe širom Srbije koje prodaju kafu sa dodacima kao što su žitarice, naut, derivati kukuruza, industrijski grašak, žir...

 


Tradicija ispijanja šoljice prave domaće turske ili bosanske kafe u našem narodu duga je nekoliko vijekova. Osim što uživamo u ovom blagotvornom napitku, sam čin ispijanja predstavlja ritual kojim svakog jutra milioni ljubitelja ovog napitka započinju dan.


Veliki broj pržionica širom zemlje često nudi proizvod domaće kafe, koji pored same kafe sadrži i dodatke, takozvane surogate kao što su žitarice, naut, industrijski grašak, derivati kukuruza ili čak žir, ne poštujući pravila isticanja ovih podataka i na deklaraciji i na prednjoj strani pakovanja.


Zakon o zaštiti potrošača ne zabranjuje dodavanje surogata, ali zahtjeva navođenje u kom procentu su prisutni surogati.


Kako biste mogli da provjerite da li vam pod proizvodom „kafa“ ne prodaju neke druge sastojke, uradite jednostavan test koji se bazira na činjenici da jod i skrob (recimo iz ječma) daju kompleks izrazito modre boje. Predstavljamo vam na koji način možete obaviti ovaj test. Slijedite korake kako su navedeni ispod.

 

kako-napraviti-kafu

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI