Video / Tokom augusta bi trebao biti završen

Uskoro izlazi historijski igrani film o hajduku Mijatu Tomiću

Kultura 01.07.15, 08:03h

Uskoro izlazi historijski igrani film o hajduku Mijatu Tomiću
Tokom augusta trebao bi biti završen film o hajduku Mijatu Tomiću, piše portal Blidinje.net

 


Kako navodi ovaj portal, hajduk Mijat Tomić je jedna od važnijih osoba vezana za taj kraj. On je historijska osoba poznata kao vođa hajduka koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva. Svi su ga znali po junaštvu ali i dobroti jer je štitio i pomagao siromašne i potlačene. Po predaji Mijatov bijeg u planinu Vran brzo se pročuo po duvanjskom kraju i oko njega se okupilo 60 hajduka. U Parku prirode Blidinje, ispod Vran planine, nalazi se pećina u kojoj se u XVII stoljeću skrivao Mijat Tomić, piše Blidinje.net.

 

Po uzoru na hajduke, 05. juna 2002. godine, nastala je "Hajdučka republika Mijat Tomić" koju je osnovao Vinko Vukoja Lastvić, danas je "harambaša“ ove države njegova kćer Marija. U Tomislavgradu osnovana je i "Hajdučka družina Mijat Tomić", čiji članovi posjećuju razna tradicionalna događanja i manifestacije, navodi portal Blidinje.net.


Studio "Perić" snimio je video prema istinitom događaju o životu ovog hrabrog hajduka. Film je u završnoj fazi, a u cijelosti ga možemo očekivati u augustu ove godine. Pogledajte trailer za film o Mijatu Tomiću.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI