Genocid mogao biti spriječen?

Holandski mediji tvrde: Zapad zaustavio napade na srpske položaje oko Srebrenice

Hronika 30.06.15, 18:01h

Holandski mediji tvrde: Zapad zaustavio napade na srpske položaje oko Srebrenice
Kako piše holandska štampa, da se to nije desilo, možda bi pad Srebrenice i genocid mogli biti spriječeni

 

 

Holandski mediji pišu da su u ljeto 1995. godine Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države tajno donijele odluku da više ne izvode zračne napade na mete Vojske Republike Srpske.

 

Kako piše holandski NLTimes, da se to nije desilo možda su pad Srebrenice i genocid koji je uslijedio mogli biti spriječeni.

 

Holandski ministar odbrane u tom periodu Joris Voorhoeve je u intervjuu za NLTimes je govorio o dokumentarnom filmu koji je u ponedjeljak navečer emitiran na kanalu NPO 2 i u kojem se navodi da su zapadne zemlje donijele odluku da obustave zračne napade na srpske mete krajem maja 1995. godine, samo mjesec i po prije pada Srebrenice.

 

Voorhoeve, koji je obavljao ministarsku poziciju od 1994. do 1998. godine, izjavio je da je saznao za tajnu odluku prije nekoliko mjeseci, prilikom analiziranja dokumenata koje je prije dvije godine objavio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

 

Prema njegovom mišljenju, Holandija nikada nije bila obaviještena o toj odluci, dok je holandska vlada vjerovala obećanju Ujedinjenih naroda da će zračni napadi biti omogućeni u roku od dva sata ako bude potrebno.

 

Britanija i Francuska prije svih

 

"Da smo znali za tu odluku, 28. maja bismo odmah poduzeli akciju i podsjetili ih na obećanje koje su ranije dali. Nemarno je bilo to što nisu informirali Holandiju. Tako ne funkcioniraju stvari unutar saveza", rekao je nekadašnji holandski ministar.

 

Holandski portal piše da su osobe odgovorne za pomenutu odluku o zračnim napadima britanski premijer John Major, francuski predsjednik Jacques Chirac i američki predsjednik Bill Clinton.

 

Kako tvrdi Voorhoeve, Velika Britanija i Francuska su posebno insistirale na obustavljanju zračnih napada, jer su snage generala Ratka Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine, krajem maja kao taoce držali preko 300 britanskih i francuskih vojnika.

 

Voorhoeve je istakao kako bi zračna podrška uveliko promijenila stanje na terenu u Srebrenici.

 

"Mislim da bi onda Mladić mogao biti spriječen. On bi bio zaustavljen, u škripcu, ali ne i pregažen. Onda bi nastao veliki humanitarni problem, tamo je bilo 40.000 ljudi. Ali, UN bi imao vremena da evakuira stanovnike na adekvatan način u centralnu Bosnu. Ali, Mladić je uspio ući (u Srebrenicu), dozvoljavajući da se desi masakr", rekao je nekadašnji holandski ministar.

 

(Al Jazeera Balkans, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI