KRAH ILUZIJA

Rusija odbila Grčku: Cipras u potpunom očaju, razmatra Junckerov prijedlog

Hronika 30.06.15, 12:54h

Rusija odbila Grčku: Cipras u potpunom očaju, razmatra Junckerov prijedlog
Ako je suditi prema zadnjim informacijama koje stižu iz Grčke, premijer Aleksis Cipras je malo omekšao svoj stav. Istodobno je potvrđeno da je Rusija odbila odobriti zajam mediteranskoj zemlji koja je pred kolapsom

Kako Reuters prenosi Daily Greece, grčki premijer Aleksis Cipras poručio je da “razmatra” zadnju ponudu poslanu iz Bruxellesa.

 

Bruxelles čeka odgovor
Podsjetimo, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je noćas još jednu ponudu Ateni u pokušaju da se postigne sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. lipnja. Ta last minute ponuda obvezuje Ciprasa da tijekom utorka u Bruxelles pošalje pisani pristanak na najnovije uvjete, a kako bi na vrijeme mogao sazvati hitan sastanak ministara financija eurozone. Isto tako Cipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.
Cipras je ranije objavio da Grčka neće platiti ratu MMF-u od 1,6 milijarda eura za koju je rok 30. lipnja, ukoliko se do tog datuma ne postigne sporazum s vjerovnicima. Prije toga za 5. srpnja sazvao je referendum na kojemu bi Grci trebali glasovati o predloženim novim mjerama štednje. Pozvao ih je da zaokruže “ne”.

 

Odbijenica iz Moskve
Grci su o zajmu koji bi im omogućio funkcioniranje države razgovarali i s Rusima koji su ih, javljaju strane ogencije, odbili. Moguće da je i to jedan od razlog što je Cipras odlučio razmotriti last minute ponudu pristiglu iz Bruxellesa.

 

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias bio je konkretniji od svog šefa. On je kineskom veleposlaniku u Grčkoj Zouu Xiaoliju potvrdio da “Grčka neće napustiti eurozonu te da želi raditi s Kinom na daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i praktičnoj suradnji u svim područjima”.
Grčki šef diplomacije izjavio je to prilikom susreta s kineskim veleposlanikom u ponedjeljak.

 

Otvaraju 1.000 banaka

Kako bi penzioneri koji nemaju bankovne kartice došli do svog novca, na tri dana vrata će otvoriti 1.000 banaka, potvrdio je u utorak grčki ministar financija. Oni će na tjednoj bazi moći podignuti ukupno 120 eura, a dnevni limit je 60 eura, koliko je ograničenje i za sve druge klijente banaka.
U međuvremenu se pojavila informacija da je u bankomatima u Ateni zavladala nestašica novčanica u apoenima od 20 eura i da su dostupne samo one od 50 eura.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

BLIN
KOMENTARI