KONSTRUKTIVNI NAPORI

'Prvi mart': Britanci pokazali ozbiljnost i dosljednost prijedlogom rezolucije o genocidu u Srebrenici

Hronika 30.06.15, 12:04h

'Prvi mart': Britanci pokazali ozbiljnost i dosljednost prijedlogom rezolucije o genocidu u Srebrenici
Koalicija 'Prvi mart' je pozdravila prijedlog rezolucije koji će Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija predstaviti Velika Britanija, kao i nastojanja britanske diplomatije da učine korak naprijed te rezoluciju dodatno dopune. Istovremeno, smatramo nepotrebnim političko podgrijavanje i relativiziranje procesa donošenja rezolucije, koje dolazi sa druge strane

"Da je neko drugi htio predložiti rezoluciju o Srebrenici i genocidu u Bosni i Hercegovini, to bi sigurno učinili prije Velike Britanije. Sada pregovarati o prijedlogu rezolucije Rusije, znači pregovarati o vrijednosnom stavu prema ratu, žrtvama i politikama koje su ovu regiju vodile u devedesetim. Mislim da su Britanska ambasada u Sarajevu, brojne organizacije u Velikoj Britaniji koje rade na sjećanju na genocid, te konačno cjelokupna diplomatija Ujednjenog Kraljevstva napravile veliku stvar od važnosti za međunarodno priznanje žrtava rata u BiH, te smo im zbog tog zahvalni," kazao je Edin Ikanović.

 

"Treba pozdraviti činjenicu konstruktivnih napora i jednog ozbiljnog odnosa ambasadora Rusije u Sarajevu, koji je naglasio da zvanična politika Ruske Federacije ne dovodi u pitanje presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda, kojima se potvrđuje zločin genocida u Srebrenici," rekao je Ikanović.

 

"Pred nama ide vrijeme u kojem nakon potpunog međunarodnog priznavanja genocida u Srebrenici, moramo tražiti istinu za Bratunac, Vlasenicu, Zvornik, Foču, Janju, Rogaticu, Višegrad, Prijedor, jer genocid kao zločin nije lokalna stvar, već rezultat jedne šire namjere, koja je krenula još u proljeće 1992. godine", zaključio je Ikanović.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI