PROPALA ZEMLJA

Grci u potpunom očaju: Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu

Hronika 29.06.15, 17:04h

Grci u potpunom očaju: Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu
Grci se u ponedjeljak pokušavaju prilagoditi na život bez banaka i bankomata, u klimi glasina i teorija zavjere pošto je neuspjeh pregovora između službene Atene i njezinih vjerovnika bacio zemlju još dublje u krizu, prenose agencije

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je tijekom vikenda iznenada prekinuo pregovore o novom reformskom paketu i sazvao referendum, u nedjelju navečer je na javnoj televiziji objavio mjere za kontrolu prometa kapitala kako bi spriječio kolaps banaka. Banke će ostati zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno na najviše 60 eura, objavila je vlada.

 

Uvođenje tih mjera bio je vrhunac dramatičnog vikenda koji bi Grčku mogao gurnuti u bankrot pošto u utorak najvjerojatnije neće moći platiti ratu duga MMF-u u iznosu od 1,6 milijardu eura.

 

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njezinih vjerovnika te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć unatoč prekidu pregovora tijekom vikenda, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila da je spremna razgovarati s Ciprasom kad god on to želi.

 

"Ima još nekoliko sati vremena prije nego pregovori budu definitivno zaključeni", rekao je Hollande. Međutim, kako sadašnji program istječe za manje od 48 sati, nade u dogovor sve brže blijede.

 

Šokirani Grci nadaju se čudu

Grci, koji već mjesecima pažljivo prate iscrpljujuće pregovore Ciprasove vlade s vjerovnicima, pokušavaju se priviknuti na novu situaciju i nadaju se da će se postići dogovor.
"Ne mogu vjerovati. I dalje se nadam da ću se sutra probuditi i da će sve biti u redu. Pokušavam ne brinuti", rekla je za Reuters stanovnica Atene Evgenia Gekou (50) na putu na posao.

 

Dugi redovi stvorili su se u ponedjeljak ispred bankomata koji su međutim ostali zatvoreni. "Imam pet eura u džepu, i pomislio sam idem okušati sreću ispred bankomata. Jučer su redovi bili predugi", rekao je vodoinstalater Yannis Kalaizakis (58) koji je stajao u redu ispred ispražnjenog bankomata. "Ne znam što bih rekao. Ovo je kaos", dodao je.

 

Cipras je za zatvaranje banaka okrivio europske partnere i Europsku središnju banku, te dodao da ne odustaje od referenduma zakazanog za iduću nedjelju.
"Odbijanje zahtjeva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po europskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

 

"Zbog te je odluke ECB danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je središnju grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smiju podignuti".

 

Dodao je da je novi zahtjev za produžetak aktualnog programa pomoći koji istječe 30. lipnja poslao čelnicima eurozone, Europske središnje banke, Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije.

 

"Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtjev", rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtjevu moglo ECB potaknuti da ponovno osigura likvidnost.
Cipras je rekao da su bankovni polozi, plaće i mirovine u Grčkoj i dalje sigurni i pozvao Grke da ostanu mirni.
a, dok je prije taj iznos bio između 200 i 300 milijuna. 

 

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI