KONAČNU ODLUKU DONOSI SUD

Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane za Nasera Orića

Hronika 29.06.15, 16:55h

Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane za Nasera Orića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je na ročištu predložilo mjere zabrane u predmetu Naser Orić, a o njima će Sud BiH naknadno donijeti odluku

Predložene mjere uključuju zabranu kretanja, odnosno ograničavanje kretanja na područje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, oduzimanje putnih isprava, te sedmično javljanje nadležnom organu.

 

Odbrana je izjavila da se protivi predloženim mjerama zabrane.

 

Orić je 26. juna pušten na slobodu na osnovu odluke postupajućeg tužioca, nakon što je, po isteku ekstradicijskog pritvora, izručen BiH.

 

Tužilaštvo je mjere zabrane izreklo, kako je pojasnio tužilac Miroslav Janjić, zbog bojazni da će osumnjičeni vršiti utjecaj na svjedoke i zbog opasnosti od bjekstva jer je Orić u BiH stigao u ekstradicionom postupku.

 

- Tražimo i da se sedmično javlja nadležnom organu, a mjere su predložene zbog uspješnosti provođenja postupka - dodao je Janjić.

 

Breniteljica Edina Rešidbegović, iz tima odbrane osumnjičenog, naglasila je da nema osnova za određivanje mjera zabrane.

 

Istakla je da se Oriću na teret stavlja komandna odgovornost, a podsjetila je da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno presudio da nije imao efikasnu kontrolu nad pojedinim jedinicama teritorijalne odbrane Srebrenica.

 

- Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ga je u potpunosti oslobodio komandne odgovornosti. Sud prije nego odluči o mjerama zabrane, mora preispitati da li postoji dovoljno dokaza o osnovama sumnje koje se Oriću stavljaju na teret - navela je.

 

Druga braniteljiaca, također iz tima Orićeve odbrane Lejla Čović, kazala je da je Orić prije sedam godina dao iskaz kao osumnjičeni i od tada zna da se vodi postupak nad njim.

 

Naglasila je da nikada nije pokušao utjecati na svjedoke i niti zna ko su svjedoci.

 

- Zbog toga tražimo da se odbace svi zahtjevi Tužilaštva BiH koje se tiču mjera zabrane - istakla je.

 

Odluka o prijedlogu bit će donesena naknadno, a bit će pismeno uručena Tužilaštvu i odbrani.

 

Do prijedloga Tužilaštva BiH da se Oriću odrede mjere zabrane došlo je nakon što je izručen iz Švicarske. U toj zemlji je uhapšen 10. juna po potjernici iz Srbije za zločine na području Srebrenice.

 

Zahtjev za izručenje poslali su Srbija i BiH. Dvije sedmice je Orić bio u pritvoru u Švicarskoj, a za to vrijeme trajala je pravna bitka o izručenju.

 

Odmah po dolasku na sarajevski aerodrom, Orić je proveden u Tužilaštvo BiH koje je odranije nadležno za istragu.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI