VIDEO/ NEVIĐENA DRAMA U BRISELU

Juncker poslao poruku Grcima; Merkel: Ako propadne euro, propast će i Europa

Front 29.06.15, 15:43h

Juncker poslao poruku Grcima; Merkel: Ako propadne euro, propast će i Europa
1Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu u vrlo emotivnom istupu grčki narod da na referendumu glasuje za posljednji prijedlog triju institucija, a grčke čelnike da odgovornost stave ispred svojih osobnih biografija

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će ako propadne euro, propasti i Europa.

 

Jean-Claude  izjavio je i da se osjeća ‘izdanim’ od ‘egoizma’ koji je pokazala Grčka u neuspjelim pregovorima.

 

“Kakvo god bilo pitanje koje će se postaviti na referendumu, pozivam grčki narod da glasuje za naš paket. Ako glasuje za, bit će to poruka da žele ostati u Europskoj uniji. ‘Ne’ na referendumu značilo bi ‘ne’ Europi”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare.

 

 

‘Vrijeme je da se odgovornost stavi ispred osobnih biografija’

U prepunoj dvorani Juncker je govorio 40-ak minuta u istupu nabijenom emocijama i dramatikom, nastojeći objasniti posljednji prijedlog triju institucija – Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a, o kojem grčka vlada nije željela razgovarati, nego je jednostrano prekinula pregovore i zakazala referendum. Istaknuo je da se taj paket pogrešno predstavlja grčkoj javnosti, da u njemu nema prijedloga za rezanje plaća i mirovina. “Vrijeme je da se odgovornost stavi ispred osobnih biografija”, rekao je Juncker.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da će propast eura značiti i propast Europe te je pozvala na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije.

 

“Ako propadne euro, propast će i Europa”, rekla je kancelarka pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put o tome javno govoreći nakon neuspjelih pregovora održanih između Grčke i njezinih vjerovnika tijekom vikenda u Bruxellesu.


 

Ništa bez kompromisa

“Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Europa je izgubljena”, kazala je. Njezin glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je na redovitoj konferenciji za novinare kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom ukoliko on to bude želio, piše AFP.
Francuski predsjednik Francois Hollande danas je izjavio da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njezinih vjerovnika te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć unatoč prekidu pregovora tijekom vikenda.

 

Još ima nade

 

“Francuska je i dalje na raspolaganju i za to da se dijalog nastavi. Danas još uvijek postoji mogućnost za postizanje sporazuma, a sutra će ovisiti o odgovoru Grka na referendum”, rekao je nakon sastanka s glavnim ministrima svoje vlade. Rusija je zabrinuta da će grčka kriza imati negativne posljedice za cijelu Europsku uniju, objavio je u ponedjeljak Kremlj, a prenosi Reuters. “Moskva prati izbliza razvoj događaja u EU-u u kontekstu financijske krize u Grčkoj”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posljedica koju bi ta kriza mogla imati za cijeli EU”, kazao je

 

Europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici ocijenio je u ponedjeljak da još ima “prostora za pregovore” Grčke i njezinih vjerovnika te najavio za podne nove prijedloge Bruxellesa.

 

Skoro se dogovorili

Atena je bila na samo “nekoliko centimetara” od sporazuma s vjerovnicima, kad su pregovori prekinuti između dviju strana u subotu nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras najavio referendum 5. srpnja.

 

Iznenadna odluka šefa grčke vlade u noći s petka na subotu izazvala je nevjericu i navela Europljane da odluče dopustiti istjecanje roka u utorak navečer za program pomoći koji je koristila Grčka.

 

Isti je datum za Atenu ujedno rok za vraćanje 1,5 milijardi eura MMF-u.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI