Detalji zajedničke sjednice RS i Srbije

Nikolić: Ivaniću, u Sarajevu moraš da imaš stav o rezoluciji koji ti Srpska nalaže!

Front 27.06.15, 21:54h

Nikolić: Ivaniću, u Sarajevu moraš da imaš stav o rezoluciji koji ti Srpska nalaže!
Poštujem srebreničke žrtve, ali to ne znači da se uz riječ Srebrenica treba vezati riječ genocid, i da se na taj način zaustavi Srbija na njenom reformskom i putu ka EU, poručio je Nikolić

 

 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da sazove sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj bi ovo tijelo zauzelo stav o rezoluciji o Srebrenici. Isti poziv Ivaniću zvanično je uputila i Vlada Srpske, kao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

 

Nakon završetka jučerašnje zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske u Beogradu, predsjednik Srbije je poručio da ne smije da postoji političar u RS i Srbiji koji u ovom trenutku nema stav o rezoluciji s obzirom na činjenicu da je ona, prema Nikolićevim riječima, uperena protiv Republike Srpske, ali i protiv interesa Srbije.

 

“Danas ne smije da postoji nijedan političar u RS ili Srbiji koji nema stav o Srebrenici, kakav god da je. Vlade RS i Srbije imaju veoma teško breme na svojim leđima jer se sada naplaćuju dugovi iz prošlosti. Zbog toga svi Srbi treba da imaju konkretan stav”, istakao je Nikolić.

 

Stav Srpske


Predsjednik Srbije je naglasio da onaj ko predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu mora da ima stav koji mu Srpska nalaže.

 

– Poštujem srebreničke žrtve, ali to ne znači da se uz riječ Srebrenica treba vezati riječ genocid, i da se na taj način zaustavi Srbija na njenom reformskom i putu ka EU – poručio je Nikolić.

 

Komentar o Nikolićevom pozivu da se Predsjedništvo BiH izjasni o kontroverznom britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici Press RS je juče pokušao dobiti i od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ali se on nije javljao na telefonske pozive.

 

Inače, odlično obaviješteni izvori Pressa tvrde da bi u slučaju rasprave u Predsjedništvu BiH o rezoluciji u Srebrenici hrvatski član predsjedništva, Dragan Čović, “stao” na srpsku stranu i podržao napore Srpske i Srbije da izvorni tekst britanske rezolucije ne bude podržan od Predsjedništva BiH.

 

– Ukoliko se o toj temi bude raspravljalo, Čović će sigurno podržati srpske zahtjeve da rezolucija o Srebrenici nije prihvatljiva – tvrde sagovornici, javlja Press.

 

Pokazati karakter


Predsjednik RS Milorad Dodik juče je apelovao da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, prije svega srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, “pokažu karakter u odbrani interesa RS” i da se Predsjedništvo BiH izjasni o rezoluciji o Srebrenici.

 

– Apelujem na naše predstavnike da se angažuju u odbrani vitalnih nacionalnih interesa. Razumijem predsjednika Nikolića kada kaže da želi dobro BiH, ali te želje ne mogu uspjeti jer je to sklepana zemlja, što dokazuje i rezolucija o Srebrenici koju nameće Velika Britanija. Naser Orić, koga štite institucije koje su bošnjačke, dokaz je da takva zemlja ne može opstati – poručio je Dodik.

 

On je dodao da je prilikom nedavnog sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejem Lavrovim, od ruskog diplomate dobio uvjeravanja da se na sljedećem zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN neće raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, već da će jedino biti održan minut ćutanja za sve žrtve. Dodik je istakao i da nema dovoljno dokaza da je u Srebrenici počinjen genocid, te da je mješovita komisija nekadašnje Vlade RS, zbog nedostatka karaktera, bila natjerana da prezentuje izvještaj koji joj je nametnut, a u kojem se navodi da je u Srebrenici stradalo 8.000 Bošnjaka.

 

– Sada, 20 godina poslije, vidimo da na memorijalu u Potočarima nije sahranjeno ni 4.000 ljudi i brojkama se stalno manipuliše. Nakon rata bila je plasirana neistina da su Srbi u BiH ubili 300.000 Bošnjaka. Prava istina je da je 92.000 stradalih, od čega je Srba 28.000 – rekao je Dodik.

 

Dodatni nemir i podjele


Vlada Republike Srpske održala je juče telefonsku sjednicu nakon koje je Ivanić pozvan da zakaže sjednicu Predsjedništva BiH.


– Vlada RS smatra da prijedlog rezolucije treba da bude odbačen jer ne doprinosi stabilizaciji i pomirenju u BiH, već unosi dodatni nemir i podjele, što nije u interesu bilo koga u BiH – saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

 

Vučić još nije odlučio


Kada je riječ o eventualnom odlasku u Srebrenicu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će odluku o tome donijeti poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, te predsjednikom i premijerkom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

 

(pressrs.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI