FOTO/ PROMOCIJA HIT ROMANA U HERCEGOVINI

Antifašistički udar Imamovićeve 'Slane zemlje' u Mostaru i Stocu!

Front 20.06.15, 19:05h

Antifašistički udar Imamovićeve 'Slane zemlje' u Mostaru i Stocu!
Nastavlja se književna turneja pisca i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića po BiH; nastupi puni antifašističkog naboja oduševili su publiku u Mostaru i naročito Stocu, gradu opterećenim vladavinom rigidnih nacionalista i osporavatelja ideja antifažizma

 

Nakon uspješnih predstavljanja u Zagrebu, Tuzli i Sarajevu, nastavljene su promocije književnog bestsellera „Slana zemlja“ autora Jasmina Imamovića. Domaćini promocija ovog vikenda bili su Mostar i Stolac, te je i publika u Hercegovini imala priliku da se upozna sa nesvakidašnjim romanom o antifašističkom pokretu otpora u Tuzli i velikom i tragičnom ljubavnom pričom iz Drugog svjetskog rata  između narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer


Roman su u Mostaru, u hotelu Bristol, promovirali historičar Dragan Markovina, pisac Ahmed Burić i filmski reditelj Jasmin Duraković, a na kraju se u nadahnutom govoru publici obratio i autor romana Jasmin Imamović. 


Posebna atmosfera antifašizma osjetila se na promociji ovoga romana u Stocu, gdje je, osim Imamovića, Burića i Durakovića, domaćin bio i Demir Mahmutćehajić, predsjednik općinskog odbora SDP-a u ovome gradu opterećenom vladavinom rigidnih nacionalista i stalnih osporavatelja ideja antifažizma. 


Zbog toga je promocija u Stocu poprimila i politički karakter, a Imamović je svoj govor posvetio antifažizmu i ekonomskom patriotizmu:


„Moramo biti dosljedni kada govorimo o antifažizmu i BiH, ne možemo tu biti napola, malo antifašisti - malo fašisti, priznavati, recimo, ZAVNOBiH, a ne priznavati AVNOJ, gdje je BiH prakično bila priznata od strane zemalja iz okruženja. Uvijek moramo znati šta najviše volimo, treba da volimo svoje susjede, neka i Turske i Arapa, ali najviše od svega toga treba da volimo svoju majku Bosnu. I kako treba da se borimo za nju? Ekonomskim patriotizmom! Treba da odemo u tržni centar i tamo kupimo svoje prizvode, od Dite do svih drugih kojih se prizvode u Tuzli, ali i u Sarajevu, Mostaru, Širokom Brijegu, Trebinju ili Banjaluci. Samo tako možemo otvoriti hiljade novih radnih mjesta i boriti se protiv siromaštva, koje je najveći problem današnje BiH.


Imamovićev nastup, kao i promocija romana te spota „Je l' ti žao što se rastajemo“, krajnje su pozitivni djelovali na Stočane koji su i po kiši došli na promociju koja se događala u Locco Baru Stolac.

 

 

(DEPO Portal/aa)

BLIN
KOMENTARI