FOTO/ IZ LJUBAVI PREMA DOMAĆEM

Kada Bingo krene u akciju: Jagma i redovi za 'Ditine' proizvode

Biznis Klub 17.06.15, 14:56h

Kada Bingo krene u akciju:  Jagma i redovi za 'Ditine' proizvode
Do večeras proizvodi DITA Tuzla bit će izloženi i u objektu Bingo Sjenjak, a u toku ove sedmice i u ostalim BINGO objektima moći će se kupiti šest Ditinih proizvoda koji su vrhunskog kvaliteta

 


Nakon dugogodišnje agonije, danas su proizvodi fabrike deterdženata DITA Tuzla ponovo krenuli put prodajnih objekata diljem Bosne i Hercegovine, a prvi artikli stigli su na police Tržnog centra BINGO.  

 

dita-3

 


Ovo je prvi val proizvodnje nekadašnjeg  giganta koji polako ali sigurno i uz potporu domaćeg lanca vraća stare, dobro poznate brendove na police.

 

Podsjećamo, na sastanku održanom 9. 6. 2015. u prostorijama uprave kompanije BINGO, dogovoren je plasman prvih količina Ditinih proizvoda u Bingo trgovine. Menadžment ovog lanca je donio odluku o finansiranju prvih 100t deterdženta za suđe 3De, koji  se već danas nalazi na njegovim policama.

 

- Danas  smo preuzeli prve proizvedene količine deterdženta za suđe 3De od 1 l i 0,5 l , te jos 4 artikla iz Ditinog portfolija. U večernjim satima svi proizvodi koje smo preuzeli bit će na policama u svim tuzlanskim objektima. Narednog dana i u objektima na području TK. U kontaktu smo s Ditom i očekujemo nove količine u narednih nekoliko dana. Obzirom da smo već obezbijedili potrebne sirovine, iz  fabrike će nas obavještavati o dinamici proizvodnje, kako bismo proizvedene količine mogli preuzimati i distribuirati u kontinuitetu. Vrlo brzo će se svi dostupni proizvodi naći na policama svih naših  159 trgovina, a pozicionirat ćemo ih tako da budu lako uočljivi.", izjavila je Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnošću BINGO doo.

 

tatjana-paunoski

 

Podrška nije izostala ni od Eko života, društva za postupanje sa ambalažnim otpadom :

 

- Veliko je zadovoljstvo prisustvovati ovakvom događaju koji budi posebne emocije. Eko život kao operater sistema obezbijedio je kontejnere i kante za odlaganje otpada koji će nastajati u procesu proizvodnje. Nadamo se da će u skorije vrijeme Dita imati potrebu za još više mjesta za odlaganje otpada, jer bi to značilo povećanje proizvodnje. Na ovaj način smo doprinijeli da Dita na svom novom putu počne djelovati kao društveno-odgovorna kompanija, kao što je to bio slučaj i ranije, rekla je Lidija Tomić, direktorica društva.

 

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite rekao je da ovo danas pokazuje da Ditina  borba koja je trajala 4 godine nije bila uzaludna:

 

- Uspjeli  smo uz podršku Binga. 46 radnika je radilo da se proizvedu prve količine za Bingo . Svi radimo na tome da se što prije proizvede 60 000 komada deterdženta 3De za potrebe svih Bingovih trgovina. Pogon će raditi u dvije smjene. Radi se i na osposobljavanju parovoda za pokretanje proizvodnje praškastih deterdženata. Ovo je jedan svijetli primjer kako se uz podršku jakog domaćeg  partnera može stati na noge.


Emina Busuladžić iz Sindikata Dite rekla je da je ovo za nju novi početak , ali da je osjećaj isti kao prije 38 godina, samo što je ovo slađa pobjeda, teža, ali slađa. Bez obzira na sve smetnje, oni su to sve savladali. Što je bilo teže, to su oni bili jači.

 

- Dita će raditi i moramo raditi, samo molimo one koji su nas do sada kočili, da nas puste da radimo, poručila je Emina.

 

imamovic-bingo-dita2


Utovaru prve količine Ditinih proizvoda, u krugu fabrike, odakle su vozilima prve ture krenule u BINGO tržne centre, danas je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.


- Zahvaljujem radnicima „Dite“ na upornosti i istrajnosti. Zahvaljujem Senadu Džambiću i firmi „Bingo“ za humanu ideju, pomoći radnicima „Dite“ da proizvedu naše čuvene robe i da te robe budu plasirane na tržište. Ovaj potez je svjetlo na kraju tunela, u njemu su sadržani i humanost i borbenost i pravda i nada. U građanima se napokon rodila nada da će biti pravda, da će radnici ostvariti pravo na rad i da neće proći nepravda koja je špekulacijama pojedinaca, ugrozila radnike „Dite“ i mnogih fabrika širom Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem i svim drugim firmama koje su ovih dana krenule u akcije pomoći „Diti“, rekao je Imamović za DEPO Portal.

 

imamovic-bingo-dita1

 

On je također, ovom prilikom, pozvao i sve građane, organe vlasti i preduzeća, da ovaj problem smatraju najvažnijim i da učine sve da se proces oživljavanja proizvodnje u „Diti“, ali i u drugim bh. fabrikama koje su u krizi, podrži.


- Pozivam državne organe, banke i povjerioce, da problemu Dite i drugih fabrika ne pristupaju okrutno, nego humano. Ovo je tačka preokreta, velika prilika za oživljavanje proizvodnje, spašavanje radnika i razvoj. Pozivam građane BiH da kupuju proizvode „Dite“, kao i proizvode drugih BH fabrika, kako bi doprinijeli razvoju privrede i zapošljavanju u Bosni i Hercegovini. Građani ove zemlje su zaslužili da im se napokon nešto lijepo desi, da na važnom primjeru "Dite" propadne nepravda i pobijede radnici, proizvodnja i pravda, poručio je Jasmin Imamović.

 

dita-8

 

Kako bi uposlenicima Dite dodatno olakšali posao, BINGO je obezbijedio 5 računara te obuću za radnike u proizvodnom pogonu.

 

"Iz ljubavi prema domaćem" novi je slogan koji će kompanija Bingo s ponosom širiti diljem naše zemlje. Priča o Diti je prva priča s tim naslovom.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI