Foto/ Raznolik svijet u luksuznom naselju

Poljine Hills, spoj nespojivog: I Zlatko, i Bakir, i Arapi i penzioneri iz Olova...Samo, kakva je čija sofra?!

Hronika 17.06.15, 14:17h

Poljine Hills, spoj nespojivog: I Zlatko, i Bakir, i Arapi i penzioneri iz Olova...Samo, kakva je čija sofra?!
Firma Shad Invest u vlasništvu Al-Shiddi grupe gradi luksuzno naselje sa 211 vila koje će u zavisnosti od veličine koštati 170.000, 212.000 ili 270.000 eura, od kojih je 43 posto već rezervisano

 

Ekipa Dana je na Poljinama, naselju pokraj Sarajeva, razgovarala sa investitorima i mještanima

 

U sarajevskom naselju Poljine, petnaestak minuta vožnje od centra grada, niče rezidencijalno naselje Poljine Hills sa 211 vila, od kojih nijedna neće biti jeftinija od 170.000 eura.

 

Investitor je firma Shad Invest d.o.o, članica Al-Shiddi group u vlasništvu Sulejmana al-Shiddija, saudijskog biznismena poznatog po ulaganjima u hotel Bristol i Sarajevo City Center. Izgradnja naselja koštaće 70 miliona KM, a uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi većina bh. građana, sve su prilike da će Al-Shiddi lako prodati velebne vile u naselju čija će gradnja biti završena do kraja sljedeće godine. Kamen temeljac za naselje položen je 28. novembra prošle godine, a ovih dana je na gradilištu vrlo živo, u šta se uvjerila i ekipa našeg magazina.

 

Na Poljinama je, prema podacima iz popisa 1991. godine, živio 161 mještanin, pretežno srpske nacionalnosti, desetak Bošnjaka (po tadašnjem popisu Muslimana), tri Hrvata i dva Jugoslovena. Rezultati posljednjeg popisa pokazat će drugačiju sliku strukture stanovništva na Poljinama, ali osim toga, na Poljinama se još mnogo šta promijenilo. Stanovnici Poljina su poslije rata postali bh. političari i biznismeni koji su se skrasili u vilama impozantnih gabarita koje se ne mogu ni uslikati jer su ogradom zaštićene od neželjenih pogleda i objektiva. Tu su imanja Bakira Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije i mnogih drugih javnih ličnosti. Ali, hajde da se njima u ovom tekstu ne bavimo previše...

 

Kuća k'o vila

 

Vrući 5. juni bio je izuzetno dobar dan za bijeg iz gradske vreve i saobraćajnih gužvi na Poljine, u prirodu koja će, uz nekoliko ranije izgrađenih vila, do kraja sljedeće godine dobiti rezidencijalno naselje sa tri tipa vila od 135, 165 i 205 kvadrata neto (korisnog) prostora.

 

"Vi ste nam se prvi obratili sa inicijativom i željom da na ovaj način razgovarate sa nama o projektu Poljine Hills", kaže naš domaćin arhitekta Samid Sinanović, menadžer projekta Poljine Hills i direktor Shad Investa.

 

Pa, dobro, gospodine Sinanoviću, kome i po kojoj cijeni ćete prodati vile iz Poljine Hillsa? Meni to zvuči, za bh. uslove, preambiciozan plan, upitah, vjerujući da većina Bosanaca i Hercegovaca nema para ni za garsonijeru.

 

"Mi, ustvari, pravimo kuće, ali, eto, možemo ih zvati i vile, koje su standardno opremljene i standardnih dimenzija. Cilj je da njihova cijena bude, u najmanju ruku, niža od uobičajenih cijena stanova u novogradnji u Sarajevu. Prodajne cijene kuće na Poljinama kojoj pripadaju parcela, avlija, vrt, kreću se od 900 do 1.200 eura po kvadratu bruto površine same kuće. Novi vlasnik dobija objekat po sistemu ključ u ruke, dva parking-mjesta i kontrolirani pristup naselju.

 

poljine-hills-3

 

To i nije neki luksuz, bez obzira na to što vlada opće mišljenje da je u pitanju visoki luksuz, kojega sebi domaće stanovništvo ne može priuštiti. Dokaz tome je da već u pretprodaji dobijamo rezervacije od domaćih kupaca. Ipak, značajniji broj kupaca dolazi iz zemalja Zaljeva", odgovara Sinanović, dodajući da će vjerovatno na kraju u omjeru kupaca, stanovnici Zaljeva u odnosu na domaće biti u prednosti 60:40.

 

Dokaz da u BiH ima onih koji ne znaju šta je ekonomska kriza je podatak da je od 211 vila, već 43 posto rezervisano. Od tih 43 posto, 25 posto su Bosanci i Hercegovci koji znaju šta uraditi s viškom novca.

 

U komšiluku s poznatim

 

Blago njima, pomisliće mnogi. Onome ko ima love za novogradnju u Sarajevu, vjerovatno nije problem kupiti još jednu nekretninu "za bijeg iz gradske vreve" i luksuzan stan u prirodi, a tako blizu glavnom gradu. Tako je nedavno jedan od poznatiji stanovnika Poljina, bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, objašnjavajući porijeklo svog novca i nekretnina, podijelio informaciju da vraća kredit od 800.000 KM.

 

Na Poljinama, u blizini novog naselja zatekli smo Džafera Musića, penzionera iz Olova koji je prije rata pristojno živio od šumarstva i uzgoja stoke. Zdravlje ga dobro služi, pa može, bez obzira na vrućinu, cijepati drva ispred jedne od svoje dvije kuće u blizini budućeg naselja Poljine Hills. Upitali smo ga otkud on na Poljinama, rame uz rame sa Izetbegovićem, Lagumdžijom i ostalim.

 

"Ovdje sam 2007. kupio zemlju i eto me – tu sam i sada s porodicom. Kada sam kupovao zemlju, koštala je 30 KM po kvadratu. Evo, sada kvadrat livade košta 80 KM. Imam i u Olovu zemlje, a obje kuće na Poljinama bih rado prodao, samo da nađem mušteriju. Želim se vratiti u Olovo. Obje kuće bih dao za 300 hiljada KM. Sve smo uradili, pa i garažu i samo im još fasada nedostaje", kaže Musić.

 

Nekad džaba, a sad bogatstvo

 

Niko ovdje, dodaje on, "nije rođeni mještanin. Svi su sa strane, iz Višegrada, Goražda, Foče... Tu su u mom komšiluku i poznati...

 

Izetbegović, Lagumdžija, Mirza Hajrić. Redovan sam u džamiji. S Bakirom sam dosta puta bio na džumi u džamiji Orahov brijeg. On tu ima porodičnu kuću koju je naslijedio od svog oca. Ovi što grade naselje Poljine Hills su najvjerovatnije dobri ljudi. Meni ne smetaju. Ipak, ko ovdje želi kupiti kuću, mora imati dobru finansijsku podlogu".

 

Malo dalje od Musića, a još bliže Poljine Hillsu, pričali smo sa Seadom Redžićem iz Sarajeva, koji je zajedno s prijateljem radio na svojoj kući.

 

Kaže da na Bjelavama ima stan od 34 kvadrata. Međutim, to je za njegovu četveročlanu porodicu premalo, pa je zbog manjka prostora u tom stanu, prije nekoliko godina odlučio na Poljinama izgraditi kuću. Za dolazak na Poljine nije ga, kaže, motivisalo to da ima poznate komšije, nego niska cijena zemlje.

 

"Ja sam s Alifakovca. Evo, pravim kuću već desetak godina. Nema se para, znate klasična bh. priča... Žena i ja smo kuhari, za bh. prilike zarađujemo solidno. Ne znam koliko će me kuća na kraju koštati. Vjerovatno stotinjak hiljada KM. Nekada je ovdje zemlja bila maltene džaba, osam, devet KM po kvadratu. Sada neko kaže da je po 180 eura kvadrat. Nekada si ovdje mogao za 4, 5 hiljada KM kupiti pola duluma, a sad ni saksiju cvijeća", kaže on.

 

Šta da kaže za nove komšije, još ne zna: "Ako će to biti neki mudžahedini s kojima ću ratovati za četiri, pet godina i koji će ovdje napraviti ISIL, neće valjati ni njima ni meni. Ako je neki normalan narod, a svejedno mi je da li je s Pala ili iz Irana, onda uredu. Jedva čekam da se riješim ovih livada, šuma i zmija koje mi gmižu oko kuće", kaže Redžić, dodajući kako se nada će graditelji novog naselja asfaltirati okolne ceste i dovesti struju.

 

Pitala se i Mjesna zajednica

 

Na mjestu budućeg rezidencijalnog naselja na dan naše posjete bilo je vrlo živo. Geometri mjere, bageri kopaju... Valja na 180 dunuma zemlje i ničega više napraviti vjerovatno najekskluzivnije i najluksuznije naselje u BiH.

 

Sinanovića smo pitali da li je sve po zakonu i šta su rekli mještani Poljina i predstavnici Općine Vogošća na čijem teritoriju će biti građeno rezidencijalno naselje.

 

"Ponosan sam na to što smo se prije realizacije investicije obratili Općini Vogošća na čijoj teritoriji se nalazi parcela i Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kako bismo zajedno usaglasili odnos potreba budućeg naselja Poljine Hills, s jedne, te objektivnih mogućnosti lokacije, sa druge strane, a posebno sa aspekata urbanističkog rješenja, te postojećih, odnosno planiranih, infrastrukturnih mreža. Prvi korak je bilo usvajanje regulacionog plana na nivou Kantona Sarajevo kojim se razmatra predmetni prostorni obuhvat. Naš stav je bio da se provedu javne rasprave u mjesnim zajednicama, što je i učinjeno", odgovara Sinanović.

 

Idejni koncept rezidencijalnog naselja potpisuje poznati sarajevski arhitekta Sead Gološ sa Grupom Arh. Gološ je projektovao Bosmal City Center, BBI Center, Sarajevo City Center, poslijeratni izgled hotela Evropa... Razradu projekta preuzela je firma Shad Invest.

 

poljine-hills-2

 

Rezidencijalno naselje gradi se u dvije faze. U prvoj fazi će niknuti 211 kuća podijeljenih u tri tipa, A, B i C, različitih dimenzija i dizajna. Kuća A (135 kvadrata neto, 195 kvadrata bruto, na parceli od 400 kvadrata) će koštati od 170.000 eura. Kuća će raspolagati hodnikom, stepeništem, toaletom, kuhinjom i trpezarijom, dnevnim boravkom, bibliotekom, terasom i ulaznim trijemom (prizemlje), te hodnikom, stepeništem, tri spavaće sobe i dva kupatila. Kuća B (165 kvadrata neto, 230 kvadrata bruto, na parceli od 600 kvadrata) će koštati od 212.000 eura, a kuća C (205 kvadrata neto, 260 kvadrata bruto, na parceli od 800 kvadrata) od 270.000 eura.

 

Ko će useliti?

 

Naselje neće, po uzoru na privatne vile bh. političara, biti potpuno ograđeno od ostatka Poljina, a pripadajuće ceste će moći koristi svi stanovnici. Poljine Hills će imati igralište za djecu, obdanište, zatvorene bazene, SPA i wellnes centar, mini market, pekaru i apoteku, što će biti dovoljno za ugodan život oko 800 stanovnika ovog naselja. U drugoj fazi gradnje koja će biti završena do kraja sljedeće godine, biće izgrađeno 11 manjih stambenih objekata za kolektivno stanovanje.

 

Osim naselja, investitor će izgraditi više od tri i po kilometra cesta. S obzirom na to da se naselje nalazi na brdu i livadi, pred neimarima je veliki zadatak da dovedu struju, vodu i kanalizaciju.

 

"Morali smo kilometrima dalje od naselja početi raditi da bismo obezbijedili potrebnu infrastrukturu. Više od tri kilometra ceste iz pravca Pretisa smo izgradili da ne bismo tokom izvođenja radova uznemiravali lokalno stanovništvo. Ta cesta će nakon završetka radova biti vraćena u prvobitno stanje", tvrdi Sinanović.

 

Uz projekat Poljine Hills se veže i poruka investitora, koja na engleskom jeziku glasi - Enjoy Living (Uživaj u životu). Nema sumnje da će krajem sljedeće godine neki od poznatijih Bosanaca i Hercegovaca zajedno s budućim komšijama iz zaljevskih zemalja znati kako da uživaju na Poljinama. Za sada, ali potpuno nezvanično, šuška se da je na jednu od nekretnina u novom naselju oko bacio Malezijac Vincent Tan, koji je investirao u FK Sarajevo. Također, nezvanično, za kupovinu nekretnine u ovom naselju interesuju se neki od bh. fudbalskih, rukometnih i košarkaških reprezentativaca.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI