POTPUNA PROPAST

Odbijene grčke reforme i odobravanje pomoći, bankrot zemlje samo je pitanje trenutka

Info dana 11.06.15, 08:52h

Odbijene grčke reforme i odobravanje pomoći, bankrot zemlje samo je pitanje trenutka
Premijer Tsipras mora biti iskren prema biračima i reći im da Grčka neće dobiti još novaca, ako odustane od sustavnih reformi

Visoki dužnosnici 28 država EU i 33 države Latinske Amerike i karipskog područja okupili su se jučer na summitu u Bruxellesu, koji traje još danas, a služi kao prilika za jačanje gospodarskih i političkih veza. No, kao i svaki summit u Bruxellesu u posljednje vrijeme, ni ovaj ne prolazi bez grčke drame na margini glavnog događaja.


 
Grčki premijer Alexis Tsipras došao je na summit očekujući da će se susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom te da će mu netko reći reakciju grčkih vjerovnika na posljednju verziju prijedloga reformi, koju je poslao u ponedjeljak. No, izvori iz Europske komisije izjavili su za Politico.eu da ni taj najnoviji Tsiprasov prijedlog nije doovljno dobar za vjerovnike koji očekuju reforme u zamjenu za deblokadu 7,2 milijardi eura, koliko je Grčkoj još ostalo na raspolaganju u programu pomoći. Taj program pomoći istječe krajem ovog mjeseca, a Grčka bez tog novca nema kako podmiriti sve svoje financijske obveze ovaj mjesec, što znači da je mogućnost bankrota Grčke sada već pitanje dana.

 

Cilj je zadržati Grčku u eurozoni

 

Na početku summita i Merkel i Hollande, kao i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, držali su Tsiprasa u neizvjesnosti oko toga hoće li se uopće sastati s njime odvojeno, na marginama, i razgovarati o njegovim prijedlozima reformi koje očito ne smatraju dovoljno ozbiljnima. – Cilj je zadržati Grčku u eurozoni – rekla je jučer Merkel, ali grčka vlada mora nastaviti razgovore s tri institucije - dodala je, misleći na Europsku komisiju, Europsku središnju banku i MMF, koji zajedno predstavljaju grčke vjerovnike.

 

Nešto jasniju poruku Tsiprasu odaslao je njemački političar Manfred Weber, lider najsnažnije grupacije pučana u Europskom parlamentu.

 

– Premijer Tsipras mora biti iskren prema biračima i priznati da obećanja o odustajanju od reformi, koja im je dao tijekom predizborne kampanje, ne mogu biti ostvarena ako Grčka želi dobiti dodatne novce iz programa pomoći – rekao je jučer Weber.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI