OPTIMISTIČNE IZJAVE BH. MINISTARA

Crnadak: BiH mora postati zemlja kojoj se vjeruje, previše obećanja je prekršeno

Front 02.06.15, 13:30h

Crnadak: BiH mora postati zemlja kojoj se vjeruje, previše obećanja je prekršeno
Konferencija ''Unapređenje poslovnog ambijenta i spoljnotrgovinskog poslovanja'' okupila je danas privrednike iz svih grana privrede Bosne i Hercegovine.

Konferencija, koja je održana u Sarajevu, organizirana je kao ''parlament preduzeća'' gdje su privrednici ostvarivali kontakte s najvišim predstavnicima nadležnih ministarstava, institucija i agencija.

 

Cilj je bio definirati prioritetne mjere koje BiH treba provesti da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, vanjskotrgovinsko poslovanje i primjena EU direktiva od značaja za privredu.

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je bila domaćin susreta, Nemanja Vasić novinarima je kazao da će ovo postati praksa te da će se susreti privrednika i vlasti nastojati organizirati najmanje dva puta godišnje.

 

Teme su bile usmjerene na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu.

 

Konferenciji je prisustvovao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Govoreći o unapređenju polovnog ambijenta kazao je da je vraćanje povjeranja najvažnija stvar za popravljanje imidža.

 

- Moramo da postanemo neko kome se vjeruje, iz ove zemlje previše je obećanja otišlo koja su prekršena i previše rokova smo dali koje smo probili, moramo biti ozbiljniji i odgovorniji - poručio je Crnadak.

 

Naglasio je da unapređenje poslovnog ambijenta i nove investicije moraju biti priorit svih nivoa vlasti.

 

- Dobili smo šansu stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, najveću u uvom poslijeratnom periodu, dobili smo iskrenu podršku - istakao je.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je rekao da je BiH po poslovnom okruženju najlošija u regiona i jedna od najlošijih zemalja, o tom pitanju i o pitanju konkurentnosti, u Evropi.

 

Kazao je da se određene stvari moraju mijenjati iz korijena te donijeti niz reformskih zakona da bismo bili konkurentniji i atraktivniji.

 

- BiH mora da bude stabilna, da ima stabilne institucije i da poslovanje bude predvidivo, bez toga nije moguće govoriti o unapređenju poslovnog okruženja - dodao je Šarović.

 

Konferenciji se odazvao i ambasador Delegacije EU u BiH Lars- Gunnar Wigemark koji je kazao da je imidž zemlje značajno unaprijeđen stupanjam na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

- Iz perspektive EU vi ste sada postali 'normalna' zemlja, to je izuzetno važan signal koji se šalje stranim investitorima, osigurava pravnu sigurnost - rekao je on.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI