PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA MINISTARA

Zvizdić: Reforme koje moramo provesti u okviru SSP-a bit će bolne i teške, no spremni smo na njih

Front 01.06.15, 18:13h

Zvizdić: Reforme koje moramo provesti u okviru SSP-a bit će bolne i teške, no spremni smo na njih
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije, koji je danas zvanično stupio na snagu, realizovat će se u narednih šest godina i znači da se odnosi između BiH i EU podižu na sadržajniji i kvalitetniji nivo, jer obaveze koje proističu iz političkog dijaloga i regionalne saradnje postat će dio ugovornog odnosa.


To je danas na pres-konferenciji u Sarajevu istakao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ističući da će se politički dijalog između EU i BiH realizovati kroz rad nekoliko novih tijela.

 

- Prvo će se formirati Vijeće za stabilizaciji i pridruživanje, koje će biti sastavljeno od predstavnika EU, Evropske komisije i Vijeća ministara BiH. Na Vijeću će se razmatrati sva važna pitanja koja se pojave u okviru realizacije Sporazuma, kao i druga međunarodna i bilateralna pitanja - kazao je Zvizdić

 

Naglasio je da će rad Vijeća podržavati Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, koji će također činiti predstavnici Evropske unije, Evropske komisije i Vijeća ministara BiH.

 

Na parlamentarnom nivou politički dijalog će se odvijati u okviru parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

 

Na osnovu rada ovih tijela, svi nivou vlasti bit će zastupljeni u budućem procesu, koji je vezan za Sporazum.

 

Period realizacije Sporazuma znači provođenje ključnih reformi u područjima ekonomije, vladavine prava i dobrog upravljanja, kao i pitanja funkcionalnosti, uključujući i efikasan koordinacijski mehanizam po pitanjima EU integracija.

 

- Na sjednici Vijeća ministara BiH sutra ćemo formirati Tim za koordinaciju, koji će s Direkcijom za evropske integracije imati rok od 30 dana da izradi mehanizam koordinacije koji će biti prihvatljiv i u skladu s pravnim stečevinama i zakonima svih nivoa vlasti u BIH - rekao je Zvizdić.

 

Da bi se ispoštovao rok od šest godina za realizaciju Sporazuma kaže da će biti napravljena dinamika.

 

- U roku od dvije godine morat ćemo sklopiti sve potrebne ugovore o regionalnoj saradnji sa svim zemljama koje su potpisnice SSP-a. To znači povećan obim ekonomske i regionalne saradnje - izjavio je Zvizdić.

 

Najzahtjevniji reformski zakoni morat će se, naglašava, provesti u periodu do 12 mjeseci, a ostali za tri, šest i devet mjeseci.

 

- Predstojeće reforme će biti bolne i teške jer mijenjaju dosadašnje obrasce ponašanja. To su reforme za koje smo mi u Vijeću ministara BiH spremni da ih napravimo i one znače dugoročan napredak - podvukao je Zvizdić.

 

Kaže da će Sporazum omogućiti da privrednici u većem obimu koriste sredstva iz EU, što će povećati konkurentnost proizvoda u cilju da se "kompetentno borimo s tržištem EU", a istovremeno će se stvoriti mnogo povoljniji poslovni uslovi u BiH.

 

Navodeći da stupanjem na snagu Sporazuma BiH pokazuje apsolutno opredjeljenje EU, Zvizdić predviđa da naša zemlja krajem ove ili početkom naredne godine može predati aplikaciju za članstvo u EU.

 

Zvizdić je najavio da je u završnoj fazi reformska ekonomska agenda, u čijoj su izradi učestvovali predstavnici entiteta, Brčko Distrikta, međunarodnih finansijskih institucija na čelu sa Evropskom komisijom.

 

- Za desetak dana sa specijalnim predstavnikom EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom ćemo ispred tri vlade potpisati ovu agendu, koja će u vrlo kondenzovanom vremenu značiti provođenje reformi - naglasio je Zvizdić.

 

Ovom prilikom, specijalni predstavnik EU u BiH potcrtao je da je današnji dan prijelomni historijski trenutak u odnosima Evropske unije i BiH.

 

- Članstvo u EU se ne dobija na poklon. To je nešto na čemu morate raditi, a mi smo tu da vam pomognemu - kazao je Wigermark.

 

U ovom procesu ukazao je na važnost političke volje, u kojoj se moraju po strani ostaviti kontraverzna pitanja.

 

SSP između BiH i EU potpisan je u Luksemburgu 16. juna 2008. godine, ali zbog zastoja u provođenju reformi nikada nije stupio na snagu.

 

Nakon što su se politički lideri krajem prošle godine obavezali za opredijeljenost BiH na njenom putu ka EU, predloženo je da taj sporazum stupi na snagu što se zvanično dogodilo danas.

 

Vijeće EU-a usvojilo je 21. aprila odluku o zaključenju SSP-a s Bosnom i Hercegovinom.

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI