VIDEO/ SPOT ZA NOVI HIT HALIDA BEŠLIĆA

Je l' ti žao što se rastajemo: Potresna pjesma o tragičnoj ljubavi Envera Šiljka i Fride Laufer za sva vremena

Nedjeljni magazin 30.05.15, 19:15h

Muzički spot za pjesmu “Je l' ti žao što se rastajemo“, koju izvodi Halid Bešlić, večeras je premijerno prikazan u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV-u

 


Uz Halida Bešlića, Hadžifejzović je ugostio i Jasmina Imamovića, autora romana „Slana zemlja“, na kojem se zasniva radnja spota. 


Ovaj spot zasnovan na istinitim događajima i stvarnim likovima iz 1941. godine režirao je Jasmin Duraković, a sniman je u Tuzli u produkciji Depoa iz Sarajeva, najstarije diskografske bh. kuće Sarajevo Disk i RTV 7 Tuzla, dok je sponzor projekta Telefunken u BiH. Pogledajte video na DEPO TV!


Roman Jasmina Imamovića, koji ovog mjeseca objavljuje VBZ Zagreb, Sarajevo, Beograd govori o ljubavnoj priči i ratnoj drami narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer. Enver Šiljak bio je jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli.

 

enver-siljak-i-frida-laufer


Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle. Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari Rudolf Vikić i Memo Suljetović.


Ljubav Envera i Fride se završila tragično. Ona je odvedena u koncentracioni logor, gdje je zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno sa Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5. septembra 1941. godine. Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, “Je l' ti žao što se rastajemo“.

 
Aranžman i obradu pjesme “Je l' ti žao što se rastajemo“, uradili su profesori Dragan Divjak i Dženan Jusufović.


Halidu Bešliću u izvođenju pjesme pomaže tuzlanski hor Lege Artis, a spot se snimao u historijskoj jezgri Tuzle i u staroj Fabrici soli, u kojoj su Enver Šiljak i Frida Laufer, nekada radili.


U spotu igraju Nedim Malkočević, Edis Žilić i Feđa Zahirović, dok Fridu Laufer igra Belma Ibrahimović, studentica iz Srebrenika i prošlogodišnja Miss Federacije BiH.


Nakon premijere na Face TV, spot će biti objavljen i na DEPO Portalu, You Tubeu, te na RTV 7 Tuzla, a promocija romana "Slana zemlja" i emitovanje spota bit će upriličeno u Zagrebu 10.juna, u VIP clubu, uz prisustvo velikog broja uglednih kulturnih, umjetničkih i javnih ličnosti Hrvatske.


U našoj fotogaleriji donosimo fragmente sa snimanja spota u Tuzli...


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI