Direktor festival MESS uputio otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora

Mustafić: Ne ignorišite krikove za pravdom i istinom, jer činite zločin šutnje!

Hronika 30.05.15, 12:57h

Mustafić: Ne ignorišite krikove za pravdom i istinom, jer činite zločin šutnje!
Direktor Festivala MESS Dino Mustafić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću, u kojem je zatražio od njega da pokrene inicijativu podizanja spomenika za 102 ubijene djece Prijedora u gradskom centru



Mustafić navodi da je zahtjev upućen Gradskoj skupštini još u novembru prošle godine od roditelja i 1.000 građana Prijedora, ali da još nisu dobili nikakav odgovor.



- Ravnodušnost prema počinjenom zločinu je najviši stepen okrutnosti i slijepoće. To je nastavak zla koje ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u vašem gradu. Taj ponor i jaz su mogući prostor nekih budućih sukoba i nesporazuma za koji ćete i vi snositi svoju moralnu i istorijsku odgovornost. Naša epoha je obilježena ravnodušnošću prema bezbrojnim žrtvama tolikih nepravdi koje su počinjene u BiH, kao i prema našoj vlastitoj sudbini ako ne njegujemo kulturu saosjećanja i empatije. Samo tako buduće generacije neće nikada ponoviti okrutnost prema onima koji su drugačije nacionalnosti ili vjerske pripadnosti - navodi se, između ostalog, u pismu.



Mustafić u pismu poručuje gradonačelniku Paviću da mu je dužnost "da ne ostavite svom gradu u naslijeđe svijet ubica, već svijet kao mjesto na kojem je moguće zivjeti u humaniziranom i harmoniziranom društvu".



- Takav spomenik će biti čin ljubavi i pokajanja koji će nas ujedinjavati u pamćenju ubijene i nedužne djece, buditi u nama milost i pravednost za žrtve zločina i terora, otvoriti proces savjesnog i odgovornog suočavanja sa prošlošću bez kojeg nije moguća niti budućnost. Na taj način ćete pokazati, u skladu sa civilizacijskim normama i idejama koje retorički dijeli i vaša politička opcija u evropskim perspektivama, da ste spremni odreći se političkog i vojnog vrha Republike Srpske koji je bio odgovoran za zločine počinjene u vašem gradu 90-ih. Ukoliko budete ignorisali ove apele i krikove za pravdom i istinom činite najveći zločin. Zločin šutnje - navodi se u pismu Dine Mustafića, reditelja i direktora Festivala MESS.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI