Kontroverzni predsjednik FIFA-e

Ko je Sepp Blatter: Nogometašicama poručio da nose uže hlačice, ima djevojku mlađu od kćeri...

Sport 30.05.15, 11:38h

Ko je Sepp Blatter: Nogometašicama poručio da nose uže hlačice, ima djevojku mlađu od kćeri...
Joseph Sepp Blatter (79), predsjednik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) sinoć je ponovo izabran za prvog čovjeka najmoćnije fudbalske organizacije planete, nakon što se njegov jedini protivnik jordanski princ Ali bih al-Hussein povukao pred drugi krug glasanja na Kongresu FIFA-e održanom u Cirihu

 

 

 

Ko je ustvari u „dugovječni Blatter“? Rođen je 10. marta 1936. godine u Vispu u kantonu Valaisu, Švicarska, a diplomirao je u svojoj zemlji prije dobijanja bakalaureata u "HEC Lausanneu", udruženoj poslovnoj školi Univerziteta Lausanne.

 

Preživio brojne skandale

 

Blatter, koje je već 17 godina na čelu Svjetske nogometne asocijacije, za predsjednika FIFA-e je prvi put izabran 8. juna 1998. godine, naslijedivši Joao Havelangea iz Brazila. Prije dolaska u FIFA-u radio je razne poslove uključujući i položaje poput glavnog člana Odnosa s javnošću turističke agencije Valaisan u Švicarskoj i sekretara Švicarskog saveza hokeja na ledu. Bio je i šef za odnose s javnošću kompanije Longines S.A., a bio je uključen i u organizaciju Olimpijskih igara 1972. i 1976. godine, analizira Anadolu Agency (AA).  

 

Od 1975. godine, radio je u FIFA-i, najprije kao tehnički upravnik u periodu 1975. do 1981., zatim kao glavni sekretar u periodu 1981. do 1998., a nakon toga i predsjednik FIFA-e od 1998. godine. Ponovo je izabran za predsjednika 2002. godine, pobijedivši Issa Hayatoua u izborima, kao i 31. maja 2007. godine, iako ga je nominiralo samo 66 od 207 člana FIFA-e.

 

Prvi čovjek FIFA-e je nekada i sam igrao nogomet. U 60-tim godinama bio je centarfor FC Vispu, kluba koji se takmičio u amaterskoj ligi Švicarske. U tom klubu je poslije bio i trener. Tada niko nije mogao ni naslutiti da će postati najmoćniji čovjek FIFA-e.

 

Blatter je 2007. godine uvršten u englesku nogometnu Kuću slavnih, u posebnu kategoriju nogometnih ambasadora. 29. aprila 2009. godine.

 

Iako je četiri puta izabran za predsjednika, Blatter i FIFA su često bili na meti kritika zbog korupcije. U posljednjoj aferi prošle sedmice uhapšeno je sedam visokih dužnosnika FIFA-e zbog optužbi da su primili mito u vrijednosti od 100 miliona dolara.

 

Ipak, bez obzira na skandale i navode o korupciji u FIFA-i Blatter je svaki put uspijevao da ostane na čelu ove sportske asocijacije. S druge strane, 79-godišnji Blatter se ne osvrće previše ne kritike. Uporno ponavlja da je "FIFA zbog pozitivnih osjećaja koje izaziva nogomet, utjecajnija od bilo koje države na svijetu i bilo koje religije."

 

Blatter je do sada najveću podršku imao među predstavnicima nogometnih federacija zemalja Azije, Afrike i brojnih manjih zemalja Južne Amerike.

 

Nogometašicama poručio da nose uže hlačice

 

Kada je 2011. godine Luis Suarez uputio rasistički komentar Patriceu Evri tokom premijerligaške utakmice zbog kojeg je kažnjen s osam mečeva zabrane igranja, Blatter je poručio da rasizma u nogometu ne smije biti.

 

Govoreći o ženskom nogometu, istakao je da bi igračice trebale nositi uže hlačice i otvorenije majice kako bi privukle više muške publike.

 

Aktuelni čelnik FIFA-e ženio se tri puta, a ima kćer. Trenutno ima partnericu Lindu Barras koja je od njega mlađa 28 godina, a koja je u njegovom društvu prisustvovala jučerašnjem Kongresu FIFA-e. Barras je porijeklom iz Armenije, a riječ je o ženi koja je tri godine mlađa od Blatterove kćeri Corinne. Blatter se u javnosti sa sadašnjoj partnericom prvi put pojavio u januaru 2014. godine, piše Anadolu Agency. 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI