Crnogorski džihadisti regrutiraju se u BiH

Vehabijski pokret podijeljen u dvije struje, evo za šta se zalaže svaka od njih

Hronika 30.05.15, 11:10h

Vehabijski pokret podijeljen u dvije struje, evo za šta se zalaže svaka od njih
Bosna i Hercegovina predstavlja problem regiji zbog ogromnog broja terorista koji su počeli vrbovati u svoje redove i građane zemalja iz regije

 

 

Jučer su u crnogorskim medijima objavljene informacije o tome kako njihovi državljani odlaze na ratišta u Siriju, a kako ih na takav potez vrbuju bosanskohercegovačke vehabije.
Na ratištu u Siriji nalazi se šest crnogorskih državljana muslimanske vjeroispovijesti, koji su regrutirani u Sarajevu, piše podgorički Dan.


Regrutacija


Na popisu stranih plaćenika u toj zemlji su osobe čiji su inicijali O. R. iz Plava, A. M. i D. S. iz Bara, E. K. iz Bijelog Polja te S. F. i A.F. iz Rožaja. Osim toga, granicu sa Sirijom u dva navrata je bezuspješno pokušao prijeći i H. K. iz Bara. Kako se navodi, policija ne raspolaže podacima gdje se on sada nalazi i je li u međuvremenu uspio prijeći u Siriju. Policija sumnja da iza svega stoji osoba čiji su inicijali S. R. iz Ulcinja, koji je povezan s vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gdje je jedno vrijeme živio.
Mediji od tamošnje policije doznaju kako je centar za regrutaciju stranih plaćenika u Sarajevu, gdje postoji Islamski centar za vehabijsku braću. Naime, vlasnik objekta u kojem se sastaju i regrutiraju borci za strana ratišta je donedavno bio crnogorski državljanin čiji su inicijali S. R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.


Dvije struje


- Među lokacijama na kojima se okupljaju crnogorski državljani koji odlaze ratovati u Siriju nalazi se i kuća Bajra Ikanovića u Hadžićima. On se nalazi u Siriji i zapovjednik je jedne tamošnje jedinice, kažu u crnogorskoj policiji. Crnogorci tvrde kako je u vehabijskom pokretu trenutačno aktualna podjela na one koji se zalažu za Islamsku državu, koje predvodio imam Husein Bilal Bosnić, a čijoj struji pripada i vrlo radikalna i ekstremistička skupina Bajra Ikanovića. Drugu struju predvode Nusret Imamović i hafiz iz Mostara Dževad Gološ, koji je dva puta bio u Siriji i borio se u jedinici Ahrau Šam. Oni su u pokretu koji je blizak Al-Qa’idi. List navodi i kako su svi oni koji se bore u Siriji u najvećem dijelu financirani iz Luksemburga.


- Glavni financijer je Mirsad Ajderpašić, zatim Fatos i Fuat Hadžiju, sva trojica iz Luksemburga. Također, među donatorima su i neke osobe iz Prištine i Austrije, naveo list Dan. 

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI