Kakav će biti odgovor?

ISIL prvi put otvoreno zaprijetio Rusiji i Putinu

Front 29.05.15, 13:29h

ISIL prvi put otvoreno zaprijetio Rusiji i Putinu
Islamska država izdala je svoj prvi propagandni časopis na ruskom jeziku pod nazivom „Istok” pozivajući svoje pristaše u Rusiji i zemljama Kavkaza da im se pridruže

 


Informacijski i analitički magazin Islamske države, kako ga još nazivaju, među ostalim, sadrži i priče o ruskim džihadistima u Siriji i Iraku koji su se borili na Kavkazu protiv ruskih agresora i tiranina Vladimira Putina te su iskusili sve teškoće tog vremena, piše Večernji list.


Osim stihova iz Kur’ana i kratke povijesti Islamske države, tekstove u časopisu prati i niz fotografija naoružanih bradatih ljudi s crnom zastavom koji ne skrivaju svoje lice te su porijeklom iz Rusije.


Cilj Čečenija i Kavkaz


Svi oni pozivaju muslimane iz tih zemalja da dođu u Irak i Siriju gdje je uspostavljen kalifat te daju pomoć i podršku vođi ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadiju. Najnovija prijetnja ISIL-a upućena je Rusiji i njezinom predsjedniku Putinu koji je obilježen kao njihova sljedeća meta. Omar al-Šišani, čečenski zapovjednik militanata Islamske države, brigade koja je sastavljena od boraca s područja Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a, rekao je kako će se osvetiti Vladimiru Putinu zbog njegove podrške Iraku, Siriji i Iranu i najave da će Rusija učiniti sve pa i dati Iračanima oružje i podržati ih u njihovoj borbi protiv Islamske države. Među ostalim, Omar al-Šišani kazao je da ga slijede tisuće boraca, a bit će ih još i više, da će se osvetiti Rusima i Putinu za sve što su učinili protiv muslimana u Čečeniji te da će u Rusiji biti krvi do koljena.


Poznato je da se u redovima Islamske države bori nekoliko tisuća Čečena te je sve veća zabrinutost što će se dogoditi kad se svi oni vrate kućama, nesumnjivo uvježbani za nove terorističke napade. Iako ruski predsjednik u aktualnom predsjedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu ima vjernog saveznika, što je i prirodno s obzirom na to da je na vlast došao uz blagoslov Moskve, svjestan je opasnosti koja prijeti upravo iz te države. Njihov vođa Al-Šišani, pravom imenom Tarkhan Batirašvili, postao je islamskim radikalom u zatvoru, gdje je završio zbog nelegalnog posjedovanja oružja. Nakon što je pušten iz zatvora zbog lošeg zdravlja 2012., otišao je u Siriju i pridružio se redovima ISIL-a. Napredovao je brzinom munje i ubrzo promaknut u zapovjednika postrojbi Islamske države u Siriji koja je najpoznatija po svojoj okrutnosti i borcima koji s nestrpljenjem čekaju da izvedu samoubilačke napade. Istovremeno Gruzija, u strahu od mogućih terorističkih napada, poduzima sve potrebne mjere kako bi Al-Šišaniju i Čečenima koji se bore na strani ISIL-a u potpunosti zatvorila vrata i onemogućila im povratak kući.


Novi pokolj u Palmiri


Vladimir Putin prijetnje Omara al-Šišanija shvatio je ozbiljno te je počeo okupljati saveznike u koaliciji u borbi protiv ISIL-a, a zatražio je i podršku zapadnih država protiv zajedničkog neprijatelja. Konkretne korake napravio je i prije nekoliko dana kada je u posjet Moskvi stigao irački premijer Haider al-Abadi s kojim je Putin dogovorio snažniju vojnu suradnju. Kremlj, koji je već prisutan u Iraku, odobrio je dodatnu pomoć u teškom naoružanju koje nedostaje iračkim vojnicima kako bi se efikasnije suprotstavili teroristima ISIL-a.
U međuvremenu, pripadnici ISIL-a nastavljaju svoj krvavi pohod u Palmiri. Javno su pogubili 20 muškaraca u ruševinama starorimskog amfiteatra u sirijskom gradu pod optužbom da su se borili na strani sirijskog režima. Do sada je u Palmiri pogubljeno više od 600 ljudi, većinom žene i djeca.

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI