Drama se nastavlja

Zagreb: U Crkvi sv. Marka 130 branitelja bez hrane, vode i lijekova

Hronika 29.05.15, 11:22h

Zagreb: U Crkvi sv. Marka 130 branitelja bez hrane, vode i lijekova
Đuro Glogoški, predstavnik branitelja koji su se sinoć od 22 sata zatvorili u Crkvu sv. Marka, obratio se s njenih vrata okupljenim predstavnicima medijima

 

 

Poručio je kako je u crkvi 130 hrvatskih branitelja koji se, kaže, boje napustiti crkvu jer strahuju za svoj život.

 

Stopostotni ratni vojni invalid Đuro Glogoški izjavio je kako se unutra nalaze branitelji, većinom ratnih invalida koji trebaju posebnu medicinsku njegu. Kazao je kako policija ne dopušta nikome da ulazi u crkvu, tako da su prosvjednici unutra bez hrane i vode, a Glogoški kaže kako ne mogu obavljati ni osnovne fiziološke potrebe.

 

Optužio je specijalnu policiju za brutalno postupanje sinoć pri intervenciji. 

 

Istaknuo je kako je policija u intervenciji sinoć tri puta pokušala ući u prostor crkve gdje su se branitelji povlačili, što je, inače, protivno Vatikanskim ugovorima.

 

Glogoški je poručio također, kako iza prosvjeda branitelja ne stoji niti jedna politička stranka, te postavio pitanje tko je naredio sinoćnju intervenciju policije koja je bila, tvrdi, "brutalna i divljačka".

 

Glogoški pita je li intervenciju naredio ministar branitelja, ravnatelj policije ili ministar unutrašnjih poslova.

 

Kazao je kako je sinoć specijalna policija "pokušala oteti Josipa Klemma", uz Glogoškog inače, organizatora prosvjeda u Savskoj koji traju već 222 dana.

 

Ponovno je pozvao čelne ljude države, premijera, predsjednika Sabora i predsjednicu Republike Hrvatske da ih pozovu na razgovor.

 

"Procjenjujemo da je ova situacija vrlo ozbiljna s obzirom da su ugroženi životi hrvatskih branitelja koji se nalaze ovdje u crkvi", rekao je Glogoški.

 

Hitna pomoć intervenirala je u nekoliko navrata tijekom prošle noći i jutra.

 

Specijalna policija blokirala je od jučer metalnim barikadama prilaze Markovom trgu, a ulaz u Crkvu sv. Marka nije dozvoljen nikome. Sve ulaze u crkvu čuvaju jake policijske snage.

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI