DUGA HISTORIJA

Znate li odakle potječe riječ 'Hrvat'? Donosimo pet zanimljivih teorija

Hronika 28.05.15, 14:39h

Znate li odakle potječe riječ 'Hrvat'? Donosimo pet zanimljivih teorija
Ime 'Hrvat' se u zapisima ovih prostora prvi put spominje u 9. stoljeću, na Trpimirovoj darovnici iz 852. godine

 

Zanimljivost imena Hrvat, piše Ivan Ljubičić u svom radu 'Podrijetlo Hrvata tragom hrvatskog imena', leži u tome što je, za razliku ostalih slavenskih pa i inih europskih naroda, rasprostranjeno na širokom prostoru Euroazije i pronalazimo ga u mnogim mjesnim nazivima i povijesnim izvorima tog prostora (no sličnost i istovjetnost naziva ne mora značiti i povezanost s današnjim Hrvatima). Najbrojniji tragovi tog imena nađeni su u Austriji i Sloveniji, a brojni su i u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori, Albaniji i arealu rijeke Labe. U Rusiji se hrvatsko ime pojavilo prije nego što je nastao ruski narod.

 

Ime 'Hrvat' se u zapisima ovih prostora prvi put spominje u 9. stoljeću, na Trpimirovoj darovnici iz 852. godine, čiji je original izgubljen, a najstariji je prijepis iz 1568. Odakle potječe riječ 'Hrvat'? Znanstvenici to ne mogu sa sigurnošću utvrditi. Teorija iz koje je riječi 'Hrvat' izveden je gotovo pa nebrojeno, a mi smo izdvojili njih pet. 

 

Hrbat -prema teoriji po kojoj su plemena Hrvata obitavala na brdovitom ozemlju Karpata u Bijeloj Hrvatskoj, između Krakova u Poljskoj i Lavova u Ukrajini. Oni su od strane slavenskih plemena u močvarnim nizinama, vjeruju neki znanstvenici, bili nazivani Hrbati ili Hrvati po riječi 'hrbat', koja u staroslavenskom znači vrh brijega.

 

Hrôth – Potaknuti gotskom teorijom o podrijetlu Hrvata, Slovenci J. Rus i J. Kelemina, te hrvatski književnik Kerubin Šegvić pokušavali su iz starogermanskog korijena hrôth i hrôthi što znači slava, pobjeda u sprezi sa Gotima, izvesti riječ Hrvat. Kako se već riječ hrôth u srednjem vijeku čitala kao hruat, nije bilo teško iz oblika hruat načiniti Hrvat. 

 

Harahwaiti - Ime Hrvati, prema nekim istraživanjima, vuče korijen iz iranske ili arijske riječi Harahwaiti. Ono datira iz 3750. godine prije Krista. Naime, Arijci su prodrli u Indiju, noseći sa sobom iransko ime i iranski jezik. Danas se oni nazivaju Hindusima (po rijeci Ind) i čine granu indoeuropskih (arijskih naroda). Aryan znači 'plemeniti' a prefiks ar- prisutan je kako u imenu Aryan, tako i u raznim drugim nazivima. Čak je i u asirskom postojao naziv Arvat. Ostale razne varijante nalazimo i kod drugih naroda koji su bili u kontaktu s Hrvatima, a ovaj etnonim ostao je i danas sačuvan imenima naselja i gradova kao u Siriji (Arwata), Chorwat u Indiji, a u Kurdistanu postoji i selo Hrvati. Značenje imena Hrvati moglo bi imati slično značenje koje ima i ime Arya i Harahwaiti. U jednom rukopisu koji datira iz 1370. pr. Kr. spominju se Hrvati i njihov jezik kao Hurrvuhe. U vremenima Ahemenida, napose kod Kira II. i Darija I. postoji istočna iranska provincija Harauvatya i pleme koje tamo živi nazivano Harauvatis ili Harahvaiti (grč. Arahozija), spominju se 12 puta. Postoje i dva rukopisa koja spominju Hrvate u Iranu u II. i III. stoljeću prije Krista u zemljama Horooouathos i Horoathoi. Godine 318. spominju se Aryans (Arijci) Horites (Huriti) ; 559. govori se o arijskim konjanicima Hrwts s područja Krima i Azova.

 

Sarmati - O iranskim Sarmatima je iz starine ostalo zabilježeno da njima vladaju žene. Odatle je, vjeruju neki, nastala i legenda o amazonkama, ratničkim ženama s istočnog Pricrnomorja. Uspomena na to očuvala bi se po tome i u indijskom imenu iranskih Sarmata, i u iranskome slavenskih Hrvata. Prema tome tumačenju, ime Hrvat bilo bi dakle iransko-skitsko 'harvat', što znači obilježen ženama, što je usporedno indijskom sarmat s istim značenjem, od čega bi svoje ime dobili Sarmati

 

Haurvatar – Njemački lingvist Max Vasmer dovodi riječ Hrvat u vezu s iranskim haurvata, što znači pastir. 

 

(croexpress.eu/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI