Video/ Na suđenju pušteni snimci

Ovako je vazio Bilal Bosnić prije rešetaka: Nema čovjeka koji nije čuo za vehabije...

Hronika 28.05.15, 10:24h

Ovako je vazio Bilal Bosnić prije rešetaka: Nema čovjeka koji nije čuo za vehabije...
Suđenje Huseinu Bilalu Bosniću, optuženom za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi tih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe, jučer je nastavljeno puštanjem devet govora optuženog

 

Poziv mladima

 

Prema riječima državnog tužitelja Saše Sarajlića, radi se o hutbama objavljenim na internetu, u kojima Bosnić poziva mlade da pristupe ratu u Siriji. Tako su, pred Vijećem kojim predsjedava sutkinja Amela Huskić, između ostalih, puštene hutbe Druženje sa braćom u Konjicu, Uspavani Bošnjaci, Koga je Allah prokleo, Fitna, Bosanski širkijati...

 

- Radi se o optuživanju vjere i vjerskih principa, naveo je Bosnićev advokat Adil Lozo, što je Sarajlić demantovao, navodeći: "Ne sudi se vjeri, već se iz tih hutbi želi prezentirati da je preporučeno nešto što nije dozvoljeno". U svim puštenim snimcima, optuženi uglavnom citira ajete iz Kur'ana u kojima se prepuručuje "borba na Allahovom putu".

 

Sarajlić je kazao da će Sudu kao prva hutba biti prikazana ona pod nazivom Druženje s braćom u Konjicu. Na snimku se vidi kako Bosnić u jednoj prostoriji sjedi sa nekoliko muškaraca i govori im o islamu, izvršavanju naredbi i ostavljanju zabrana po islamu: "Nema čovjeka na zemaljskoj kugli koji nije čuo za vehabije, a mi se tako i deklarišemo. Nema čovjeka koji nije čuo za mudžahide. Žalost je samo što mi nismo sa njima. A molimo Allaha da nas proživi šehidima". Bosnić u jednom od govora ističe da islam mobiliše ljude, te navodi da ljude treba okrenuti islamu, a ne bošnjaštvu.

 

 

Najbolje godine

 

- Tako ćemo onda imati normalne ljude i heroje. Ko se bori u Siriji? To su mladići u najboljim godinama. Nemojte da umrete, osim kao muslimani i licem okrenutim prema nevjernicima, navodi u jednoj od hutbi Bosnić.

 

Sarajlić je u spis uložio pet DVD-ova predavanja optuženog Bosnića čime je okončan dokazni postupak optužbe. Lozo se usprotivio uvođenju ovog dokaza, navodeći da se ne zna ko je snimao, ko je objavio, te po čijem su odobrenju objavljenja predavanja. 

 

- Ono što je jasno jeste da na bar dva snimka nismo vidjeli lik mog klijenta, kazao je Lozo koji je Vijeću predložio saslušanje devet svjedoka odbrane, ali mu je Vijeće kazalo da od tih devet može izabrati četiri, što je on jučer, u pauzi suđenja, i uradio. Tako će na narednom ročištu, 3. juna, biti saslušana prva dva svjedoka odbrane. Lozo je najavio i saslušanje Bosnića u svojstvu svjedoka. 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI