Anomalije u troškovima

Konaković: Stanje je jako loše, slijedi smjena članova Nadzornog i Upravnog odbora ZZO KS

Hronika 27.05.15, 18:59h

Konaković: Stanje je jako loše, slijedi smjena članova Nadzornog i Upravnog odbora ZZO KS
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas nisu usvojili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo za 2014. godinu



Premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je da neusvajanje ovog izvještaja znači smjenu članova Nadzornog i Upravnog odbora ZZO.



Istakao je da je dijagnosticirano jako loše stanje u Zavodu iz nekoliko razloga.



- Kao prvo, Finansijski plan je napravljen na devet strana, zatim metodologija nije u skladu sa zakonom te anomalije u troškovima - objasnio je.



Također je naglasio da je prva opaska vezano za troškove bila dosta skuplja stručna služba od planirane, veći rashodi za vanjske saradnje i veliki troškovi u komisijama što je u suprotnosti politikama Vlade KS-a koja se zalaže za uštede.



Dodao je da u Finansijskom planu postoje tačke pod nazivom „nepomenute usluge i dadžbine od 1.700.000 KM što je predstavljalo alarm.



- Situacija u Zavodu nije nimalo dobra i odlučili smo se na ono što su naše zakonske mogućnosti, a to je da amandmanski djelujemo na taj plan te ga vratili na izvršenje 2014. godine - podsjetio je premijer KS-a.



Nakon toga, dodao je, počele su izmišljene priče kako je Vlada KS-a osporila borcima da se liječe te spremila otkaze za 1.700 uposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo, što
„nema veze sa zdravom pameću“.



Istakao je da se od tog dana bave preciznom analizom situacije u Zavodu te da su naišli na niz zakonskih i ekonomskih nepravilnosti.



- Stanje nije onakvo kakvo bio trebalo biti, a zdravstvene usluge su dosta limitirane obzirom na novac koji dajemo Zavodu - rekao je Konaković.



Naglasio je da se Zavod kreditno zadužuje svake godine čime prikriva pozitivno poslovanje, što ne poznaje ni jedna ekonomija.



- Konstatovali smo da je Zavod poslovao u gubitku oko 1.500.000 KM u posljednjoj godini - dodao je.



Konaković je podsjetio da ni izvještaj o radu Upravnog odbora nisu dobili na vrijeme, zatim neusvoji Izvještaj Zavoda, niti ikakve akte u zakonskim rokovima te da su pokušavali „silom“ oduzimati dokumente od Zavoda koji je odgovoran Vladi KS-a.


Dodao je da su i poslanici u Skupštini KS-a pokazali šta misle o radu Zavoda.



- Očekuju nas vrlo hrabri potezi u reorganizaciji zdravstvenog sistema koji ima jasni priliv novca - poručio je Konaković.



Naveo je da je poslao inspekciju rada u Zavod u čijem se nalazu navodi da direktor Kenan Crnkić nije imenovan u skladu sa zakonom, jer nije pronađena dokumentacija o ispunjavanju uslova tog radnog mjesta, već samo radna knjižica.



- Prema izjavi prisutnih, iz Zavoda su kazali da se ta dokumentacija nalazi u Vladi KS-a, ali toga nema ovdje - objasnio je premijer KS-a.

 



(Fena/mr) 

BLIN
KOMENTARI