'Vlasništvo svih građana FBiH'

Enver Bijedić: Spriječit ćemo prodaju BH Telecoma!

Front 27.05.15, 12:42h

Enver Bijedić: Spriječit ćemo prodaju BH Telecoma!
Povodom najave da Vlada Federacije BiH planira prodati dio BH Telecoma, navodno zbog nastavka izgradnje Koridora 5C prema jugu, odnosno izgradnju tunela kroz Prenj i Vranicu, Enver Bijedić, član Predsjedništva SDP BiH i bivši federalni ministar prometa i komunikacija, smatra da bi to bio poguban potez



„Iako je izgradnja dionice Koridora 5C prema Mostaru zahtjevan i skup projekat, njegova izgradnja je moguća uz već ponuđene načine finansiranja. Jedna od njih jeste koncesija za postojeću trasu, a sigurno je da bi bilo dovoljno zainteresiranih kompanija za koncesiju jer se radi o isplativoj dionici, s obzirom na planirani protok saobraćaja na ovoj trasi.


Prodaja BH Telecoma u ove svrhe je nerazumiljiva i zbog toga što se izgradnja Koridora 5C može nastaviti i uz minimalna dodatna zaduženja Autocesta FBiH, kao i iz profita ove kompanije, jer je prethodna vlada stvorila dobre osnove za nastavak ovog krucijalnog građevinskog projekta. Nažalost, ono što vidimo od nove vladajuće koalicije jeste gubljenje vremena i osim projekata koji su usaglašeni od prethodne Vlade FBiH i za koje postoje finansijska sredstva, do sada novi saziv Vlade nije planirao dodatna finansijska sredstva za nastavak izgradnje Koridora 5C. Podsjećam da je prethodna vlada napravila više kilometara tunela i vijadukata na Koridoru 5C nego što su sve vlade ranije napravile kilometara autoputeva.


Prodaja BH Telecoma ne dolazi u obzir, bilo da se radi o izgradnji infrastrukturnih projekata ili radi krpljenja budžetskih rupa, jer smo na primjeru prodaje Telekoma Srpske vidjeli da je to poguban potez. SDP BiH će se, kao i do sada, svim raspoloživim sredstvima boriti protiv prodaje ove kompanije. Ovako bitno pitanje mora biti predmet rasprave i odlučivanja u Parlamentu FBiH, jer je BH Telecom vlasništvo svih građana FBiH“, rekao je u svojoj izjavi Enver Bijedić.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI