Dugom trajanju doprinio proces tajnog glasanja

Jutros rano završen Kongres SDA, Adil Osmanović izabran za potpredsjednika stranke

Front 27.05.15, 08:05h

Jutros rano završen Kongres SDA, Adil Osmanović izabran za potpredsjednika stranke
Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), šesti po redu, završen je u pet sati i pet minuta ujutro u srijedu nakon neprekidnog cjelodnevnog rada u utorak



Tako dugom trajanju najviše je doprinio proces tajnog glasanja i brojanja glasova za 85 od ukupno 114 članova Glavnog odbora stranke, kao i za izbor drugih stranačkih tijela i dužnosnika.


Tokom Kongresa usvojena je programska deklaracija dopunjena stavkom da će SDA učiniti sve na prikupljanju novih dokumenata kako bi mogla biti pokrenuta tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije za kršenje Konvencije o sprečavanju zločina genocida.



Deklaracija kao generalni pogled na politiku i djelovanje stranke u naredne četiri godine, sadrži veći broj rezolucija u kojima su navedena stranačka opredjeljenja za ekonomski rast Bosne i Hercegovine, euroatlantske integracije zemlje, reforme Ustava i javne uprave, efikasnije obrazovanje, zdravstvo i mnoge druge segmente sistema.



 

Izabrani i dopredsjednici:


Za osam dopredsjednika stranke izabrani su Edin Ramić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Šemsudin Dedić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Safet Softić i Mirsad Kukić.


Protukandidat Osmanoviću za zamjenika predsjednika SDA bio je Mihnet Okić, a na popisu 14 kandidata za dopredsjednike koje je predsjednik stranke, Bakir Izetbegović predložio izaslanicima na kongresu bili su još Ramiz Salkić, Husejin Smajlović, Refik Lendo, Halid Genjac, Sadik Ahmetović i Senad Šepić.

Delegati Kongresa izabrali su novo stranačko rukovodstvo.



Treći predsjednik SDA od njenog osnivanja postao je Bakir Izetbegović, dosadašnji potpredsjednik, koji je na Kongresu uvjerljivo pobijedio protivkandidate Šemsudina Mehmedovića i Irfana Ajanovića.


Novoimenovani zamjenik predsjednika je Adil Osmanović s također uvjerljivom pobjedom nad protivkandidatom Mihnetom Okićem.


Delegati su izabrali i osam potpredsjednika stranke, 85 članova Glavnog odbora te članove Nadzornog odbora i Suda časti.


Izetbegović je u obraćanju novinarima između ostalog rekao da je pomirenje na Balkanu težak i mukotrpan, ali veoma bitan proces koji može ishoditi samo pozitivnim pomacima i u ekonomskom razvoju.



Šesti kongres Stranke demokratske akcije održan je tačno na 25. godišnjicu njenog osnivanja.



Prisustvovalo je oko 760 od blizu 800 delegata, koliko Kongres ukupno broji.



Bilo je i više od hiljadu gostiju.


Rad Kongresa pratile su brojne novinarske ekipe.



Stranka demokratske akcije već dugo ima legitimitet na vladajućoj političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/dg)

 

 

BLIN
KOMENTARI