SVE NERVOZNIJI

Zastrašujuća poruka iz Kine: 'Ako je cilj SAD-a zaustaviti naše planove, kinesko-američki rat je neizbježan'

Hronika 26.05.15, 19:53h

Zastrašujuća poruka iz Kine: 'Ako je cilj SAD-a zaustaviti naše planove, kinesko-američki rat je neizbježan'
Poruka Kine je kako je rat 'neizbježan' ukoliko Washington ne odustane od svojih primjedbi u vezi kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru

Kina je u utorak objavila da planira pojačati svoju mornaricu i prisutnost na svjetskim morima.

 

- Bojišnica na moru se proširila i kineska mornarica mora reagirati kako bi globalno zaštitila svoja prava - izjavio je vojni zapovjednik Wang Jin na brifingu u Pekingu, prenosi Bloomberg.

 

Kina ne namjerava jačati samo svoju vojnu prisutnost u spornim dijelovima Istočnog i Južnog kineskog mora, gdje se oko razgraničenja spori sa susjedima, nego i daleko od svojih obala. To je, među ostalim, pokazala ovih dana pridružujući se Rusiji u zajedničkoj pomorskoj vojnoj vježbi na Mediteranu. Kina mora proširiti svoju “strategiju aktivne obrane” u skladu sa zahtjevima nove povijesne ere, navodi se u najnovijoj vojnoj strategiji ove svjetske velesile za 2015. godinu.

 

“Nećemo napasti, osim ako sami ne budemo napadnuti, a u tom slučaju ćemo sigurno uzvratiti”, navodi se u vojnoj strategiji.

 

Britanski Telegraph prenosi i uvodnik objavljen u državnom listu The Global Times, koji se često smatra megafonom vladajućih komunista, u kojem se spominje 'opasan i širok spektar sigurnosnih prijetnji' s kojima je Kina suočena, što uključuje i sporni arhipelag u Južnom kineskom moru, zbog čega Peking namjerava pojačati nadzor nad otvorenim morem. Na spomenutom arhipelagu, poznatom po imenu Spratly, Kinezi planiraju gradnju uzletno-sletnih staza, luka i drugih objekata.

 

'Ako je cilj Sjedinjenih Američkih Država zaustaviti Kinu u svim ovim aktivnostima, tada je američko-kineski rat u Južnom kineskom moru neizbježan', navodi The Global Times.

 

Istovremeno, državna novinska agencija Xinhua javila je u utorak da su na dvama grebenima u Južnom kineskom moru Kinezi počeli graditi dva svjetionika. Riječ je o grebenima na koje pravo polažu Vijetnam i Filipini.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI