NI AMERIČKOG PREDSJEDNIKA NE ŠTEDE

Obama u socijalnoj mreži rasizma i mržnje: 'Dobrodošao na Twitter, crn***o! Vrati se u svoj kavez

Front 25.05.15, 10:42h

Obama u socijalnoj mreži rasizma i mržnje: 'Dobrodošao na Twitter, crn***o! Vrati se u svoj kavez
Italijanski kasacijski sud proglasio je uvrede na društvenim mrežama kažnjivima zatvorom

Linčovanje

Nasrnuli su na nj ne zbog politike, nego zbog boje kože. “Dobrodošao na Twitter, crnčugo”, oduševljeno ga je pozdravio neki, drugi su ga uljudno nazvali “crnim majmunom”, a jedan ga je naputio da se “vrati u svoj kavez”. Neki su se dali u stvaralački posao, prikazujući Obamu obješenoga (npr. @jeffgully49, retorički pitajući: “Još vješamo za izdaju, zar ne?”) ili na ine načine linčovanoga.

 

The New York Times je izvijestio da ni Bijela kuća ni Twitterov predstavnik nisu htjeli reći koji je točan broj rasističkih twittova kojima je obasut prvi “obojeni” predsjednik SAD.

 

Rekli su samo da ih je veoma malo unutar obilnog pokazivanja ljubavi za predsjednika Obamu na društvenim mrežama. Američki novinari nisu baš istog mnijenja: pišu da je Obamu dočekala “shitstorm”.

 

Mirovni sudac

Pobornici sustava tvrde da je posrijedi sloboda govora. Problem je u granicama slobode - koje ne bi smjele zaći u granice tuđe slobode, ali tko da arbitrira gdje je ta granica?

Pokušao je, ovih dana, talijanski Vrhovni kasacijski sud. U slučaju gdje je bivši muž izvrijeđao bivšu suprugu na Facebooku, mirovni sudac se oglasio nenadlež-nim, tvrdeći da uvrede na socijalnim mrežama a priori nose otegotnu okolnost publiciteta, pa je posrijedi kazneno djelo, o kojemu presuđuje redoviti sud, dok je zapriječena kazna do tri godine zatvora. Kasacijski sud dao je mirovnom sucu za pravo: uvreda preko socijalne mreže kažnjiva je zatvorom.

 

Uvreda

Pobornici ovakvog sustava komunikacije tvrde da je posrijedi sloboda govora. Pritom se pozivaju baš na Ustav SAD-a. Ima ih koji kažu da Obama nije ni Bog ni Božji poslanik. Pa ako je dopušteno njih vrijeđati (aluzija na Charlie Hebdo je više nego očita), zašto ne bi bilo dopustivo Obamu. Jedno je pisati u novinama, koje namjernik može a ne mora kupiti, drugo je pisati na adresu osobe. A policiju zanima, kad netko predsjednika prikaže na vješalima, bi li ga taj zaista ubio - pa je u Minneapolisu banula na vrata Jeffa Gullicksona, koji se potpisuje @jeffgully49.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

BLIN
KOMENTARI